Kosą po patelni Przepisy Mięso Placek po węgiersku

Placek po węgiersku

1

Uwielbiam placek po węgiersku, a Wy? W ogóle pasuje mi ta kuchnia, taka trochę nasza a trochę nie. Trochę pomieszanie ale takie właśnie dania są najlepsze. Miękkie mięsko. pyszny sos i ziemniaki w formie placka. Czego chcieć więcej? Strasznie sycące danie i rozgrzewa w zimne deszczowe dni. Najlepiej do niego pasują surówki z kapusty.

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 2 godzin/y

Czas całkowity 2 godzin/y, 15 minut/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

    Placek:
  • 1 kg dużych ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
    Gulasz:
  • 1 kg mięsa wołowego na gulasz
  • 200 g pieczarek
  • 1 litr bulionu
  • 2 czerwone papryki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
  • ziele angielskie, pieprz w ziarnach, sol
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki śmietany 12%

Sposób przygotowania

  1. Pieczarki czyścimy i kroimy w kostkę, tak samo paprykę. Cebulę na gulasz również kroimy w kostkę.
  2. Cebule podsmażamy z przeciśniętym czosnkiem. Całość przekładamy do garnka.
  3. Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w mące i podsmażamy na dużym ogniu chwilę z każdej strony by zamknąć. Również przekładamy do garnka.
  4. Dodajemy kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, zalewamy bulionem tak by przykrył mięso i dusimy na małym ogniu ok. 40 min.
  5. W tym czasie podsmażamy na patelni pieczarki do czasu aż odparuje woda. Dorzucamy paprykę i smażymy 2-3 minuty. Całość po skończeniu pierwszego etapu duszenia, dorzucamy do mięsa. Dodajemy paprykę w proszku i dusimy jeszcze ok. godziny co jakiś czas mieszając. Pod koniec doprawiamy sola i pieprzem mielonym do smaku.
  6. Zabieramy się za placki. I to klasycznie, trzemy na tarce na drobnych oczkach ziemniaki i cebulę. Dodajemy przeciśnięty czosnek, jajko ,mąkę i doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i odlewamy wodę.
  7. Placki smażymy na oleju na dużej patelni, równomiernie na całość nakładając warstwę ziemniaków, wygładzając łyżka powierzchnię. Czekamy aż spód się zrumieni porządnie i przewracamy, najlepiej używając talerza,
  8. Na połowę placka nakładamy gulasz i przykrywamy drugą połową. Można podać polane śmietaną i posypane np. pietruszką. Ja jednak odlewam część sosu z grzybami z gulaszu i zaprawiam śmietaną i dopiero tym polewam placek.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/placek-po-wegiersku/
  • Makaron z dynią i grzybami

    Makaron z dynią i grzybami

    Sycące i aromatyczne danie, mimo braku mięsa. Makaron z dynią i grzybami jest bardzo trafi…
  • Pieczeń z udźca indyka

    Pieczeń z udźca indyka

    Pieczeń z udźca indyka faszerowana papryką i mozzarellą. Aromatyczne mięso i doskonałe dod…
  • Rolada z ciasta francuskiego z grzybami

    Pyszna rolada z ciasta francuskiego z grzybami i boczkiem. Z papryką, czosnkiem i tymianki…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Gulasz wołowy z kluseczkami

    Gulasz wołowy z kluseczkami

    Klasyczny gulasz z mięsa wołowego z papryką i grzybami (mogą być pieczarki) jednak podany …
  • Bigos

    Bigos

    Zdjęcie i przepis podesłała moja najwspanialsza i kochana sister Ania - dzięki (mam nadzie…
  • Ragout wołowe z papryką

    Ragout wołowe z papryką

    Ragout wołowy, czyli u nas to coś na kształt gulaszu, ale nie do końca. Sos jest mocno war…
Więcej przepisów w kategorii Mięso

Zobacz też

Moje pierwsze smoothie bowl – zdrowe śniadanie

Dobra, mniej to przepis a więcej eksperyment ze smoothie bowl. Postanowiłem zrobić sobie z…