Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Placek z nektarynkami i budyniem

Placek z nektarynkami i budyniem

0

Smaczny i znikające ekstremalnie szybko - placek z nektarynkami. Słodki mięciutki dzięki budyniowi i w sam raz jako lekki deser. Idealny do kawy.

Placek z nektarynkami i budyniem

Placek z nektarynkami i budyniem

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 45 minut/y

Czas całkowity 1 godzina

Wielkość porcji 4-5 osób

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 nektarynek
  • aromat waniliowy
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 litr mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru
  • cukier waniliowy
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy cukier, margarynę i dokładnie siekamy.
  2. Wbijamy dwa jajka, dodajemy sól, aromat waniliowy i szybko zagniatamy ciasto na gładką masę.
  3. Odkrawamy 1/3 ciasta i chłodzimy w zamrażarce.
  4. Pozostałe ciasto chłodzimy w lodówce 30 minut.
  5. W tym czasie myjemy nektarynki i wyjmujemy pestki, kroimy na ćwiartki a następnie każdą na 4 plasterki.
  6. Gotujemy budyń w/g przepisu na opakowaniu z dodatkiem mąki ziemniaczanej.
  7. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do dużej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy ciepły budyń i wyrównujemy powierzchnię.
  8. Na budyń układamy plasterki nektarynek tak aby zachodziły na siebie, posypujemy cukrem waniliowym.
  9. Na wierzch ścieramy resztę ciasta na tarce o grubych oczkach.
  10. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 190 stopni przez 45 minut.
  11. Po upieczeniu przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/placek-nektarynkami-budyniem/
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Szpajza – śląski deser

    Szpajza to tradycyjny śląski deser, podawany pierwotnie tylko w wersji cytrynowej, jednak …
  • Muffinki z krówkami

    Pyszne muffinki z krówkami, mnie dość mocno przepis zaskoczył. Nie wpadłem na to że można …
  • Szarlotka z bitą śmietaną na biszkopcie

    Chyba tęsknię za słodkościami bo znów ciasto tym razem szarlotka z bitą śmietaną. Taka wer…
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery
  • polecam i naprawdę idealne ale do gorzkiej 🙂

  • O widzisz, ciasta z nektarynkami nigdy nie jadłam 😉 A jeszcze piszesz, że idealny do kawy – to już w ogóle coś dla mnie 😉

  • A zmyję, żebyś wiedział.

  • Ok ale przywozisz skladniki a potem zmywasz leniwcow nie karmie

  • Nie pozostaje mi nic innego jak się wprosić do Ciebie na ciasto, bo zrobić to chyba nie dam rady. W końcu jestem „gruby i leniwy”.

Zobacz też

Mielone z indyka z warzywami i sosem pomidorowym

Jak to zobaczyłem to mi ślinka ciekła i żałowałem, że to nie na moim talerzu. Przepis dała…