Nuti zrobiła sobie babski (przynajmniej taki miał być bo się okazało że gości jest więcej) wypad w góry i dorwały u koleżanki w chacie piec opalany drewnem. Postanowiły zrobić pizzę. Ja wiem, że ciężko dorwać gdzieś teraz taki piec i pewnie ta pizza smakowała wyjątkowo właśnie przez góry, klimat i nadmiar głodnych ludzi w jednym pomieszczeniu. Jednak myślę, że można spokojnie zrobić to w domu i piekarniku i będzie równie dobre. Fajny ten sos na smażonych pomidorach pewnie dodaje daniu kolorytu. Pewnie bo nie zostałem zaproszony na imprezę a znam tylko relację i mogłem sobie tylko obejrzeć zdjęcia i polizać monitor. Autorzy pizzy: Nuti, Paweł, Marta i Ewa.

Pizza z pieca

Pizza z pieca

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 10 minut/y

Czas całkowity 40 minut/y

Wielkość porcji 4-5 osób

Składniki

    Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1/3 kostki drożdży
  • pół szklanki wody
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka cukru
  • zioła prowansalskie
    Sos:
  • 4 pomidory malinowe
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • cukier, sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony)
  • bazylia, słodka papryka
    Na wierzch:
  • pieczarki (krótko przesmażone)
  • salami
  • kukurydza (mała puszka)
  • talarki cukinii
  • żółty ser
  • czarne oliwki

Sposób przygotowania

  1. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z dodatkiem cukru i łyżki mąki. Odstawiamy na 20 min.
  2. Z mąki, zaczynu i oliwy wyrabiamy dokładnie luźne ciągnące się ciasto. Sterujemy wodą by uzyskać właściwą strukturę dolewając więcej w razie potrzeby. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia.
  3. Pomidory kroimy w kostkę i smażymy na patelni z drobno posiekanym czosnkiem i resztą składników na sos. Doprawiamy wg uznania.
  4. Jak już uzyskamy na patelni zagęszczony sos przecieramy go przez sito.
  5. Ciasto rozwałkowujemy lub jak ktoś umie to rozciągamy na duża blaszkę lub tworzymy dwa okrągłe placki i smarujemy sosem.
  6. Nakładamy pozostałe składniki: pieczarki, salami, cukinię, posypujemy kukurydzą i pokrojonymi oliwkami. Całość posypujemy tartym serem.
  7. Nie podam ile pieczemy ale jeśli użyjecie piekarnika to zwyczajnie patrzcie przez szybkę, jedno pewne, że pizza lubi wysokie temperatury więc 250 stopni 7-8 minut i sprawdzajcie.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/pizza-goralskiego-pieca/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Obiad

Zobacz też

Paella z kurczakiem

Paella z kurczakiem to bardzo sycące danie rodem z Hiszpanii. Jest sporo odmian tego dania…