Kosą po patelni Przepisy Drób Pierś kurczaka smażona w miodzie

Pierś kurczaka smażona w miodzie

0

Zostałem na kilka dni w domu sam i okazało się, że w miarę dobry to ja jestem w żywieniu zbiorowym ale by coś zrobić tylko dla siebie na raz to już gorzej. Padł pomysł na kurczaka w cieście. Radziłem się pewniej przemiłej muzy - Ani prowadzącej opycha.pl ale i tak zrobiłem wszystko po swojemu. Przepraszam ale surimi i tak będą w cieście jutro. Wyszło całkiem przyzwoicie i porcja w sam raz na raz. Równoważący się smak octu, miodu i ostrości i do tego pyszne soczyste mięso. Wykorzystałem do tego pęczak z zieloną ciecierzycą i mieszankę sałat skropionych sosem ze smażenia.

Automatycznie zapisany szkic

Automatycznie zapisany szkic

Czas przygotowania 10 minut/y

Czas gotowania 10 minut/y

Czas całkowity 20 minut/y

Wielkość porcji 1 osoba

Składniki

  • 1 duża połówka piersi kurczaka
  • 3 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki kolendry
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Pierś z kurczaka rozkrawamy tak by powstał w miarę duży jeden płat. Nacinamy go z górnej strony tworząc kratkę. Solimy i pieprzymy.
  2. Wszystkie pozostałe składniki mieszamy dokładnie ze sobą w kubeczku tworząc gęsty sos.
  3. Smarujemy sosem pierś tak by pokrył całego kurczaka po czym kratką do góry staramy się by wszedł również w szczeliny po nacięciach.
  4. Rozgrzewamy patelnię zwykłą lub grillową i smażymy na dużym ogniu po minucie z każdej ze stron.
  5. Następnie zmniejszamy trochę temperaturę i dosmażamy po 3 minuty również po każdej stronie.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/piers-kurczaka-smazona-miodzie/
  • Kokosowy pudding z chia

    Bardzo prosty w przygotowaniu, kokosowy pudding z chia, smażonymi jabłkami i granolą. Pudd…
  • Ziołowy kurczak na parze z makaronem warzywnym

    Mocno ziołowy kurczak na parze z makaronem warzywnym. Pomysł na makaron z warzyw, już wyko…
  • Paprykarz ziemniaczany

    Paprykarz ziemniaczany to potrawa rodem z Węgier. Tak, tam też znają parówki i chętnie je …
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Kotlety pożarskie

    Kotlety pożarskie, a właściwie to powinno się mówić Pożarskiego. Delikatne, soczyste i mię…
  • Ziołowy kurczak na parze z makaronem warzywnym

    Mocno ziołowy kurczak na parze z makaronem warzywnym. Pomysł na makaron z warzyw, już wyko…
  • Filet z indyka faszerowany

    Niesamowicie aromatyczny filet z indyka faszerowany cukinią, pomidorami, mozzarellą, cebul…
Więcej przepisów w kategorii Drób

Zobacz też

Karp duszony w sosie pieczarkowym

Karp duszony w sosie pieczarkowym, ze śmietaną, cebula i czosnkiem. Pachnący dodatkowo kmi…