Kosą po patelni Przepisy Obiad Pierogi z kurkami

Pierogi z kurkami

0

Kurek w lasach pełno więc w sam raz czas na dania z nimi. Pierogi są delikatne i pełne grzybowego smaku a przy tym nawet ja je wcinam. Dobrze to wróży bo ja z grzybami na bakier trochę. Chociaż nie bo ja pierogi to ze wszystkim chyba bym zjadł.

Pierogi z kurkami

Pierogi z kurkami

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 15 minut/y

Czas całkowity 45 minut/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

    Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • pół szklanki ciepłej wody
    Farsz:
  • 1 kg kurek
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, estragon
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka płaska natki pietruszki
  • 1 łyżka płaska koperku
  • jajko
  • 2 łyżki masła klarowanego

Sposób przygotowania

  1. Oczyścić i umyć dokładnie kurki, drobno posiekać i odstawić.
  2. Cebulę drobno posiekać i przesmażyć na maśle dodać czosnek, kurki i smażyć do czasu odparowania wody. Doprawić solą, pieprzem, estragonem, dodać sos sojowy. Przełożyć do miski i wystudzić.
  3. Do zimnego farszu dodać jajko, pietruszkę i koperek i bułkę tartą, dokładnie wymieszać.
  4. Do mąki wrzucamy jajko i wlewamy oliwę, lekko solimy i dolewając wodę wyrabiamy na jednolite ciasto. Musi swobodnie odchodzić od rąk i być elastyczne. Wody dolewamy tylko do uzyskania pożądanego efektu.
  5. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek podsypując delikatnie mąką i wykrawamy szklanką krążki,
  6. Na każdy nakładamy porcję farszu i zlepiamy.
  7. Gotować od wypłynięcia 3 minuty.
  8. Podajemy polane zeszkloną na oleju cebulką.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/pierogi-z-kurkami/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Obiad
  • dziękuję za opinię i cieszę się, że smakowały 🙂 Pozdrawiam

  • Krystyna Krejner

    Dziś zrobiłam pierogi z kurkami,pycha…

Zobacz też

Jak wybrać kawę idealną? – praktyczne porady dla kupujących

Nim znajdziemy swoja ulubiona kawę mija zazwyczaj bardzo wiele czasu, bo dla niektórych je…