Kosą po patelni Przepisy Obiad Pieczone ziemniaki z farszem warzywnym

Pieczone ziemniaki z farszem warzywnym

0

Pełne warzyw, ziołowe ziemniaki - wspaniały dodatek do mięs lub jako samodzielne danie. Idealne połączednie surówki i ziemniaków w jedną spójną całość.

Pieczone ziemniaki z farszem warzywnym

Pieczone ziemniaki z farszem warzywnym

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 1 godzina

Czas całkowity 1 godzina, 15 minut/y

Wielkość porcji 2-3 osoby

Składniki

  • ziemniaki 6 szt.
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 dkg pieczarek
  • 1/2 cukinii
  • papryka czerwona
  • tymianek świeży lub suszony
  • żółty ser do posypania
  • sól,pieprz

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonej wodzie na pół twardo, przestudzić przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć część miąższu, zostawiając pół centymetra przy skórce.
  2. Miąższ wyłożyć do miski i dokładnie rozgnieść widelcem.
  3. Pokroić w kostkę cebulę, cukinię, paprykę, pieczarki, posiekać tymianek i rozgnieść czosnek.
  4. Na rozgrzaną patelnię wlewamy trochę oleju i szklimy cebulę następnie dodajemy czosnek, cukinię, pieczarki, paprykę.
  5. Po dodaniu każdego składnika chwilę smażymy.
  6. Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
  7. Po przestudzeniu łączymy z przetartymi ziemniakami i dokładnie mieszamy.
  8. Wypełniamy farszem ziemniaki, posypujemy żółtym serem i układamy w naczyniu żaroodpornym wcześniej posmarowanym masłem.
  9. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy 20-25 min.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/pieczone-zziemniaki-z-farszem-warzywnym/
Przepis podesłany przez Rodziców – dzięki

Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Obiad

Zobacz też

Placek ziemniaczany z pieczarkami i warzywami

Wersja wege placka po węgiersku czyli placek ziemniaczany z pieczarkami i warzywami. Nie j…