Kosą po patelni Przepisy Drób Pieczone udka kurczaka w jogurcie

Pieczone udka kurczaka w jogurcie

0

Kurczak pieczony w jogurcie w stylu indyjskim. Oryginalnie powinien się piec w glinianym piecu tandoori opalanym węglem drzewnym. Jednak nie sądzę by ktoś z was taki miał akurat w domu, a jak ma to mu zazdroszczę. Ta wersja jest trochę zmodyfikowana pod nasze warunki ale smakuje bardzo podobnie. Polecam podawać np ryżem smażonym z warzywami, sam kurczak nie ma sosu po upieczeniu więc jakiś mokry lekko dodatek a nie suchy ryż jest bardziej wskazany. Smak jest wyrazisty a danie lekko ostre - ja takie obiady uwielbiam.

Pieczone udka kurczaka w jogurcie

Pieczone udka kurczaka w jogurcie

Czas przygotowania 10 minut/y

Czas gotowania 1 godzina, 10 minut/y

Czas całkowity 1 godzina, 20 minut/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

  • 800 g mięsa z udek kurczaka (bez skóry i kości)
  • 400 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżka kurkumy
  • 0,5 łyżeczki kolendry
  • 3 łyżki oleju sezamowego lub kokosowego
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Robimy marynatę z jogurtu, przypraw, czosnku i imbiru posiekanego drobno. Mieszamy, wsadzamy ponacinane mięso i obtaczamy marynatą. Odstawiamy do lodówki na pół godziny.
  2. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kurczaka z po ok 4 min z każdej strony, do przyrumienienia. Kurczak musi być oblepiony marynatą podczas smażenia.
  3. Przekładamy kurczaka do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika. Jeśli została nam marynata w misce to polewamy nią dodatkowo kurczaka.
  4. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 160 stopni.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/pieczone-udka-kurczaka-jogurcie/

Inna wersja Kurczak po indyjsku – ten bez pieczenia, wystarczy usmażyć na patelni.

Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Drób

Zobacz też

Uszka wigilijne smażone

Jest to wersja mojej Babci Natalii przywieziona jako potrawa regionalna z Wilna gdzie mies…