Kosą po patelni Przepisy Drób Pieczeń z udźca indyka

Pieczeń z udźca indyka

1

Pieczeń z udźca indyka faszerowana papryką i mozzarellą. Aromatyczne mięso i doskonałe dodatki w sam raz na niedzielny obiadek. Papryka, pieprz, majeranek i miód z sosem sojowym jako marynata podnoszą smak mięsa. Doskonałe danie na kilka osób z ziemniaczkami i np marynowanymi grzybkami - dla mnie pychotka.

Pieczeń z udźca indyka

Pieczeń z udźca indyka

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 1 godzina, 30 minut/y

Czas całkowity 2 minut/y

Wielkość porcji 4 osoby

Składniki

  • 1,5 kg udźca z indyka bez kości
  • 1 papryka
  • 1 mozzarella duża
  • olej do posmarowania blaszki
  • rękaw do pieczenia.
    Marynata:
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka wódki

Sposób przygotowania

  1. Udziec myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym i odstawiamy.
  2. Obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek ucieramy z solą, dodajemy miód i ucieramy. Następnie dodajemy wszystkie składniki marynaty i dokładnie mieszamy. Obtaczamy w marynacie dokładnie mięso z każdej strony, przekładamy do zamykanego pojemnika i wkładamy na noc do lodówki.
  3. Po wyjęciu rozkładamy płasko mięso, a na środek układamy pokrojoną w plastry mozzarellę. Na wierzchu układamy pokrojoną w paski paprykę. Zwijamy mięso formując pieczeń dokładnie obwiązujemy sznurkiem.
  4. Wkładamy do rękawa do pieczenia i układamy w dużym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/pieczen-udzca-indyka/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Drób

Zobacz też

Kurczak curry w sosie śmietanowym

Wpadłem już w klimaty świąteczne, a przecież do wigilii człowiek coś jeść też musi. Kurcza…