Kosą po patelni Przepisy Drób Pieczarki faszerowane kurczakiem

Pieczarki faszerowane kurczakiem

0

Znów coś dobrego na upał - chyba, że to musisz robić w kuchni. Ale jak Ci ktoś poda na stół to całkiem przyjemnie lekko przestudzone się wcina w 3 sekundy. Podobno - bo sam nie jadłem tylko dostałem kawałek by wiedzieć o czym piszę. Zostało trochę pieczarek i Nuti zażyczyła sobie faszerowane a więc na szybko czemu nie. Na dwoje porcja 6 małych pieczarek to mało a dla niej w sam raz więc zmieniłem proporcje i się udało. Czasem nastoję się w ten upał przy garach a sam nie zjem - ciężkie jest życie kuchcika, nawet w domu. Jedno co dobre to podobno pyyyychaaa 🙂

Pieczarki faszerowane kurczakiem

Pieczarki faszerowane kurczakiem

Czas przygotowania 10 minut/y

Czas gotowania 40 minut/y

Czas całkowity 50 minut/y

Wielkość porcji 2 osoby

Składniki

  • 8 dużych pieczarek
  • 1 duża połówka piersi kurczaka
  • świeża natka pietruszki
  • 1 duża cebula dymka ze szczypiorkiem
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki śmietany 18% lub jogurtu
  • 1 jajko
  • 150 g sera żółtego
  • oliwa

Sposób przygotowania

  1. Z pieczarek usuwamy nóżki starając się nie uszkodzić kapeluszy i białą błonkę między nóżką a kapeluszem tworząc z kapeluszy koszyczki na nadzienie.
  2. Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na oliwie do zeszklenia.
  3. Dokładamy drobno pokrojone nóżki pieczarek i podsmażamy minutę.
  4. Dorzucamy pokrojonego drobno kurczaka i smażymy ok 3 minut mieszając co jakiś czas i doprawiając solą i pieprzem.
  5. Wsypujemy pod koniec zioła prowansalskie, posiekaną pietruszkę i wlewamy jajko roztrzepane ze śmietaną. Mieszamy do połączenia składników i zdejmujemy z ognia.
  6. Po lekkim przestudzeniu nakładamy sporą ilość farszu do kapeluszy (z górką) i posypujemy tartym serem.
  7. Zapiekamy w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia ok 25 min w temperaturze 180 stopni.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/pieczarki-faszerowane-kurczakiem/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Drób

Zobacz też

Faworki (chrusty)

Faworki lub chrusty, jak kto woli nazwa zależna od regionu, to nieodłączny element karnawa…