Kosą po patelni Przepisy Makaron Penne razowe z cukinią i bazylią

Penne razowe z cukinią i bazylią

0

Kuchnia wegetariańska to nic złego, nawet dla mięsożercy jak ja. Lubię czasem przygotować coś takiego. Raz, że szybko dwa, że smaczne. Ser nie jest konieczny ale ja zwyczajnie lubię. Makaron pachnie bazylią i warzywami. Pomidory się tylko lekko rozpadają i nadają z cukinią soczystości. No i cieciorka - mniam. Zdrowe i lekkie danie.

Penne razowe z cukinią i bazylią

Penne razowe z cukinią i bazylią

Czas przygotowania 10 minut/y

Czas gotowania 10 minut/y

Czas całkowity 20 minut/y

Wielkość porcji 3 osoby

Składniki

  • 400 g makaronu razowego typu penne
  • 250 g pomidorów koktajlowych
  • 1 niewielka cukinia
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 0,5 szklanki liści świeżej bazylii
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz ziołowy
  • 1/4 szklanki wody
  • parmezan do starcia na wierzchu i kilka listków bazylii

Sposób przygotowania

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie.
  2. Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy pokrojoną w pół plasterki cukinię (ok. 0,5 cm). Smażymy do uzyskania złotej barwy.
  3. Wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek, i dodajemy ponakłuwane widelcem pomidorki - smażymy minutę mieszając co jakiś czas.
  4. Dodajemy odsączoną z płynu cieciorkę, mieszamy i znów minutę smażymy.
  5. Dolewamy wodę, dodajemy posiekaną bazylię, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy i smażymy chwilę.
  6. Wykładamy makaron na talerze, przykrywamy warzywami i posypujemy tartym serem. Na wierzch dodajemy kilka listków bazylii.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/penne-razowe-cukinia-bazylia/

Wolisz wersję z mięsem? Zobacz przepis – Kurczak z makaronem mocno bazyliowy

Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Makaron

Zobacz też

Kruche ciastka owsiane z bakaliami

Pyszne, kruche ciastka owsiane z bakaliami, idealne do kawy czy herbaty. Delikatna nutka c…