Papryka znów na topie. Czas najwyższy popakować ją do słoiczków jako leczo czy konserwową. Ten przepis szczególnie lubię. Wychodzi łagodna i słodka. Można ją później używać jako dodatek do dań lub sałatek. Ma cudowny smak i jest o wiele lepsza niż to co kupujemy w słoiczkach w sklepie.

Papryka marynowana w occie

Papryka marynowana w occie

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 15 minut/y

Czas całkowity 45 minut/y

Wielkość porcji 8 słoików

Składniki

  • 4 kg papryki
    Zalewa:
  • 1 szklanka octu
  • 2 litry wody
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
  • 4 łyżki miodu
    Na każdy słoiczek:
  • 1 łyżka oliwy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • pół łyżeczki gorczycy
  • 1 liść laurowy

Sposób przygotowania

  1. Składniki zalewy gotujemy kilka minut.
  2. Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy na drobne kawałki. Upychamy ile wejdzie do każdego słoika.
  3. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę i zalewamy zalewą.
  4. Wlewamy do każdego słoika łyżkę oliwy i pasteryzujemy 10 min.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/papryka-marynowana/

A do słoików polecam także Leczo z cukinią

Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Paella z kurczakiem

    Paella z kurczakiem to bardzo sycące danie rodem z Hiszpanii. Jest sporo odmian tego dania…
  • Pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami

    Pierogi Babci Jadzi czyli smażone na głębokim tłuszczu pierogi drożdżowe z kapustą i grzyb…
  • Placek drożdżowy z porzeczkami

    Placek drożdżowy z porzeczkami i kruszonką to w zasadzie klasyka gatunku. Lekko kwaskowy, …
Więcej przepisów w kategorii Przepisy

Zobacz też

Paella z kurczakiem

Paella z kurczakiem to bardzo sycące danie rodem z Hiszpanii. Jest sporo odmian tego dania…