Kosą po patelni Przepisy Papryka marynowana

Papryka marynowana

0

Papryka znów na topie. Czas najwyższy popakować ją do słoiczków jako leczo czy konserwową. Ten przepis szczególnie lubię. Wychodzi łagodna i słodka. Można ją później używać jako dodatek do dań lub sałatek. Ma cudowny smak i jest o wiele lepsza niż to co kupujemy w słoiczkach w sklepie.

Papryka marynowana w occie

Papryka marynowana w occie

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 15 minut/y

Czas całkowity 45 minut/y

Wielkość porcji 8 słoików

Składniki

  • 4 kg papryki
    Zalewa:
  • 1 szklanka octu
  • 2 litry wody
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
  • 4 łyżki miodu
    Na każdy słoiczek:
  • 1 łyżka oliwy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • pół łyżeczki gorczycy
  • 1 liść laurowy

Sposób przygotowania

  1. Składniki zalewy gotujemy kilka minut.
  2. Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy na drobne kawałki. Upychamy ile wejdzie do każdego słoika.
  3. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę i zalewamy zalewą.
  4. Wlewamy do każdego słoika łyżkę oliwy i pasteryzujemy 10 min.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/papryka-marynowana/

A do słoików polecam także Leczo z cukinią

  • Grzyby po cygańsku

    Przepis od mojego Ojca pasjonata grzybów wszelakich, a że w tym roku jest tego tyle w lasa…
  • Biała kiełbasa pieczona w winie

    W dzieciństwie za białą kiełbasą jakoś nie przepadałem, a teraz ją uwielbiam. Robiłem już …
  • Dorsz smażony w płatkach kukurydzianych

    Szalenie prosty przepis, ale wg. mnie jedna ze smaczniejszych form podania smażonej ryby. …
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Grzyby po cygańsku

    Przepis od mojego Ojca pasjonata grzybów wszelakich, a że w tym roku jest tego tyle w lasa…
  • Biała kiełbasa pieczona w winie

    W dzieciństwie za białą kiełbasą jakoś nie przepadałem, a teraz ją uwielbiam. Robiłem już …
  • Nalewka wiśniowa wytrawna

    Tak wiem już dawno po wiśniach, jednak w tym roku mało ich jakoś było i o wiśniówce zapomn…
Więcej przepisów w kategorii Przepisy
  • Pingback: Papryka marynowana | FlyB Kulinaria()

  • całkiem podobnie, tylko bez miodu, soli troszkę mniej, nie używam gorczycy, a liść laurowy i ziele angielskie wrzucam bezpośrednio do zalewy i oddają smak w trakcie gotowania

  • podziel się też swoim, bo chętnie spróbuje coś innego

  • Robię marynowana paprykę już od jakiegoś czasu i zawsze wychodzi super, ale z pewnością wypróbuję też Twój przepis! 🙂

Zobacz też

Grzyby po cygańsku

Przepis od mojego Ojca pasjonata grzybów wszelakich, a że w tym roku jest tego tyle w lasa…