Kosą po patelni Przepisy Mięso Papryka faszerowana

Papryka faszerowana

0

Trochę roboty z tym jest ale efekt jest fajny więc czasem pomęczyć się w kuchni też opłaca. Piękne czerwone papryki pełne mięsa i warzyw - pychotka. Sos wzbogaca całość - można podawać z ziemniakami lub pieczywem. Dla mnie danie na 5+.

Papryka faszerowana

Papryka faszerowana

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 40 minut/y

Czas całkowity 1 godzina, 10 minut/y

Wielkość porcji 3 osoby

Składniki

  • 6 sztuk czerwonej papryki
  • 1/2 szklanki suchego ryżu
  • 600 g mięsa mielonego (drobiowe lub wieprzowe)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 mała cukinia
  • 4 pieczarki
  • ok. 0,5 l bulionu
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek, szałwia
  • papryka w proszku słodka i ostra

Sposób przygotowania

  1. Gotujemy ryż w dużej ilości osolonej wody na pół twardo, przelewamy na sicie i studzimy.
  2. Z umytej papryki ścinamy wierzchnią część z szypułką.
  3. Paprykę oczyszczamy przez otwór i odstawiamy.
  4. Cebulkę i pieczarki kroimy w drobną kostkę, cukinię w większą.
  5. Na rozgrzanej patelni na oleju smażymy cebulkę do zeszklenia i dodajemy przeciśnięty przez
  6. praskę czosnek. Dokładamy cukinię i kilka minut podsmażamy, dodajemy pieczarki i smażymy kilka minut - całość odstawiamy do wystudzenia.
  7. Do miski wkładamy mięso mielone, zimny ryż i zimną zawartość patelni.
  8. Wbijamy jajka, doprawiamy solą, ziołami, papryką i dokładnie wyrabiamy masę.
  9. Faszerujemy papryki z lekką górką i nakrywamy kapelusze.
  10. W płaskim garnku w którym zmieszczą się wszystkie papryki układamy je ciasno by się nie przewróciły.
  11. Wlewamy bulion do 1/3 wysokości papryki.
  12. Gotujemy pod przykryciem 20-25 minut
  13. W tym czasie przygotowujemy sos: drobno kroimy cebulę, dzielimy na części obrane ze skórki pomidory. Na oleju podsmażamy cebulę dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory i dusimy często mieszając do zagęszczenia. Wsypujemy mąkę, sól, pieprz i bazylię i dokładnie mieszamy. Przekładamy zawartość patelni do wysokiego garnka dodajemy trochę wywaru spod papryki i miksujemy na gładką masę.
  14. Wyjmujemy z garnka paprykę bezpośrednio na talerze, resztę wywaru dodajemy do sosu i miksujemy. Sosem polewamy na talerzu papryki.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/papryka-faszerowana/


Warzywa psiankowate 2017

  • Gulasz z indyka

    Gulasz z indyka z papryką i pomidorami

    Gulasz z indyka z papryką i pomidorami z dodatkiem wina, cebuli, podany na zielonym makaro…
  • Frytki z kabaczka

    Frytki z kabaczka

    Pieczone, nie smażone frytki z kabaczka. Całkiem inny smak, inna faktura i inne doznania, …
  • Pieczeń z udźca indyka

    Pieczeń z udźca indyka

    Pieczeń z udźca indyka faszerowana papryką i mozzarellą. Aromatyczne mięso i doskonałe dod…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Gulasz wołowy z kluseczkami

    Gulasz wołowy z kluseczkami

    Klasyczny gulasz z mięsa wołowego z papryką i grzybami (mogą być pieczarki) jednak podany …
  • Bigos

    Bigos

    Zdjęcie i przepis podesłała moja najwspanialsza i kochana sister Ania - dzięki (mam nadzie…
  • Ragout wołowe z papryką

    Ragout wołowe z papryką

    Ragout wołowy, czyli u nas to coś na kształt gulaszu, ale nie do końca. Sos jest mocno war…
Więcej przepisów w kategorii Mięso
  • a chętnie dzięki za zaproszenie 🙂

  • mopswkuchni.net

    Bardzo lubię faszerowaną paprykę. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 🙂

  • Bardzo lubię faszerowaną paprykę! 🙂 Faktycznie, trochę roboty przy niej jest, ale później można się delektować 😉

  • Pingback: Papryka faszerowana | FlyB Kulinaria()

Zobacz też

Placki z dyni z jabłkiem

Przepis na placki z dyni z jabłkiem jest banalny, jednak samo danie już na szczęście nie. …