Pączki

0

Czas na prawdziwe pyszności a więc pączki. Te wychodzą wspaniałe… miękkie i puszyste, rozpływają się w ustach. Do tego można je mrozić i są dobre nawet na 2 czy 3 dzień. Mniam… ich smak jest o wiele lepszy niż z cukierni.

Pączki

Pączki

Czas przygotowania 1 godzina

Czas gotowania 40 minut/y

Czas całkowity 1 godzina, 40 minut/y

Wielkość porcji 4-5 osób

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 10 dkg drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 6 żółtek
  • 1 opakowanie margaryny
  • 0,5 aromatu pomarańczowego
  • 0,5 l. mleka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • marmolada

Sposób przygotowania

  1. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z łyżką cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Żóltka oddzielamy i ucieramy np. mikserem z resztą cukru, dodajemy aromat i solimy.
  3. Do masy dodajemy mąkę i mieszamy dodając roztopioną przestudzoną margarynę.
  4. Całość wyrabiamy dokładnie tak by ciasto odchodziło od dłoni i się dobrze napowietrzyło.
  5. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  6. Ciato zagniatamy ponownie dodając trochę mąki i robimy placek o grubości około 1,5 cm.
  7. Wykrawamy krążki o średnicy szklanki. Lekko rozciągając w dłoniach nakładamy do środka marmoladę i zawijamy wszystkie brzegi do środka zlepiając.
  8. Cały pączek nalezy jeszcze uformowac w dłoniach w zgrabną kulkę i odstawić ponownie do wyrośnięcia.
  9. W szerokim garnku podgrzewamy olej jednak nie może być on bardzo gorący tak więc wstawiamy na średni ogień. Wrzucamy kawałek ciasta i sprawdzamy czy nadaje się już do smażenia powinien po jego wrzuceniu skwierczeć (ale nie wariować jak gejzer na wiosnę).
  10. Pączki smażymy z obu stron do uzyskania złoto-brązowej barwy sprawdzając patyczkiem czy ciato w środku nie jest wilgotne. Dochodząc po pewnym czasie do wprawy nie musimy sprawdzać.

Notatki

Z porcji wychodzi około 40 średniej wielkości pączków. Podajemy posypane cukrem pudrem lub polukrowane.

- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/paczki/
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Ciastka kawowe

    Ciastka kawowe

    Pyszne, mięciutkie ciastka kawowe. Idealne jako deser. Czekoladowo-kawowy smak świetnie pa…
  • Ciasto z kremem budyniowym

    Ciasto z kremem budyniowym

    Ciasto z kremem budyniowym i w moim przypadku dżemem porzeczkowym, jednak spokojnie można …
  • Tort chlebowy

    Tort chlebowy

    Tort chlebowy - brzmi dość dziwnie, ale to normalny tort na biszkopcie tylko zrobiony na b…
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery
  • Karol Kosiński

    Zamiast marmolady użyjcie wiśni z nalewki rewelacja.

Zobacz też

Placki z dyni z jabłkiem

Przepis na placki z dyni z jabłkiem jest banalny, jednak samo danie już na szczęście nie. …