Pączki

1

Czas na prawdziwe pyszności, a więc pączki. Te wychodzą wspaniałe… miękkie i puszyste, rozpływają się w ustach. Do tego można je mrozić i są dobre nawet na 2 czy 3 dzień. Mniam… ich smak jest o wiele lepszy niż z cukierni. Z porcji wychodzi około 40 średniej wielkości pączków. Podajemy posypane cukrem pudrem lub polukrowane.

Pączki

Pączki

Czas przygotowania 1 godzina

Czas gotowania 40 minut/y

Czas całkowity 1 godzina, 40 minut/y

Wielkość porcji 4-5 osób

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 10 dkg drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 6 żółtek
  • 1 opakowanie margaryny
  • 0,5 aromatu pomarańczowego
  • 0,5 l. mleka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki spirytusu
  • marmolada

Sposób przygotowania

  1. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z łyżką cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Żóltka oddzielamy i ucieramy np. mikserem z resztą cukru, dodajemy aromat, spirytus i solimy.
  3. Do masy dodajemy mąkę i mieszamy dodając roztopioną przestudzoną margarynę.
  4. Całość wyrabiamy dokładnie tak by ciasto odchodziło od dłoni i się dobrze napowietrzyło.
  5. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  6. Ciato zagniatamy ponownie dodając trochę mąki i robimy placek o grubości około 1,5 cm.
  7. Wykrawamy krążki o średnicy szklanki. Lekko rozciągając w dłoniach nakładamy do środka marmoladę i zawijamy wszystkie brzegi do środka zlepiając.
  8. Cały pączek nalezy jeszcze uformowac w dłoniach w zgrabną kulkę i odstawić ponownie do wyrośnięcia.
  9. W szerokim garnku podgrzewamy olej jednak nie może być on bardzo gorący tak więc wstawiamy na średni ogień. Wrzucamy kawałek ciasta i sprawdzamy czy nadaje się już do smażenia powinien po jego wrzuceniu skwierczeć (ale nie wariować jak gejzer na wiosnę).
  10. Pączki smażymy z obu stron do uzyskania złoto-brązowej barwy sprawdzając patyczkiem czy ciato w środku nie jest wilgotne. Dochodząc po pewnym czasie do wprawy nie musimy sprawdzać.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/paczki-tradycyjne/
  • Pączki – wersja druga z masłem

    Trochę inna wersja pączków, tym razem nie na margarynie ale na maśle z olejem. Równie dobr…
  • Jabłka w cieście jogurtowym

    Miękkie, pachnące cynamonem puszyste jabłka w cieście jogurtowym. Przez zastosowanie jogur…
  • Ciasto czekoladowe z białek

    Ciasto czekoladowe z białek albo jak inaczej czasem nazywane białkowiec czekoladowy, jest …
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Kruche ciastka owsiane z bakaliami

    Pyszne, kruche ciastka owsiane z bakaliami, idealne do kawy czy herbaty. Delikatna nutka c…
  • Czekoladowy blok krówkowy

    Słodki, ciągnący się i pyszny czekoladowy blok krówkowy. Można po zrobieniu pokroić na pro…
  • Tort bezowy malinowy

    Na walentynki tort bezowy malinowy - coś czerwonego, coś słodkiego... jak miłość wszędzie …
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery

Zobacz też

Kruche ciastka owsiane z bakaliami

Pyszne, kruche ciastka owsiane z bakaliami, idealne do kawy czy herbaty. Delikatna nutka c…