Kosą po patelni Przepisy Omlet a’la Mama

Omlet a’la Mama

0

Omlet ten podobno robiła Babcia Natalia jednak mnie i tak kojarzy się z domem rodzinnym i moją Mamą. Zawsze był gruby, puszysty, nie smakował przypalonym jajkiem sadzonym i nie przypominał płaskiej podeszwy jak większość omletów jakie jadłem poza domem. Jest strasznie syty i przez zastosowanie różnych dodatków można go odkrywać wiele razy na nowo.

Omlet a’la Mama

Omlet a’la Mama

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas gotowania 10 minut/y

Czas całkowity 30 minut/y

Wielkość porcji 2 osoby

Składniki

  • 6 jajek
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka masła klarowanego lub łyżeczka masła i trochę oleju
  • 1 szklanka mleka
  • sól
  • pieprz
  • szynka
  • szczypiorek
  • kilka pomidorów koktajlowych

Sposób przygotowania

  1. Jajka z mąką i mlekiem oraz szczyptą soli, pieprzu miksujemy lub utrzepujemy trzepaczką na jednolita masę. Ważne by zrobić to dokładnie i dobrze napowietrzyć bo to właśnie pierwszy sekret udanego omletu.
  2. Szynkę lub inną wędlinę lub kiełbasę kroimy w drobną kostkę i siekamy drobno szczypiorek.
  3. Masę jajeczną wlewamy na rozgrzaną patelnię z masłem i olejem i smażymy delikatnie wzruszając masę na patelni.
  4. Podczas smażenia jak już się trochę zetnie spód lekko podwijamy brzegi omletu i wlewamy za podniesiony brzeg płynne ciasto z wierzchu. Wymaga to trochę wprawy ale szybko można się tego nauczyć 🙂 i to drugi sekret.
  5. Postępujemy tak na przemian w około omletu do wykorzystania całego płynnego ciasta.
  6. Nie przewracamy omletu tylko wsypujemy na jego połowę wcześniej pokrojoną szynkę pomidora i szczypiorek i dociągamy omlet do uzyskania złocistej barwy spodu.
  7. Połowę wolną od składników podwarzamy i składamy omlet na pół. Gotowe!

Notatki

To chyba jedno z pierwszych dań jakie chciałem się nauczyć gotować bym mógł zrobić je sobie sam a nie gnać do Mamy by go zjeść. Wiele osób już tym raczyłem i skarg nie było.

Wygląda naprawdę super jest delikatny i puszysty idealnie pasuje z pieczywem pszennym lub sam. Dobrze też smakuje w wariancie na słodko z dźemem lub świeżymi owocami. Polecam.

- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/omlet-ala-mama/
  • Sałatka warstwowa z tuńczykiem na krakersach

    Bardzo prosta ale niezwykle smaczna i efektowna sałatka warstwowa z tuńczykiem na krakersa…
  • Pączki

    Czas na prawdziwe pyszności, a więc pączki. Te wychodzą wspaniałe… miękkie i puszyste, roz…
  • Bułeczki maślane z kruszonką

    Uwielbiam ciasto drożdżowe, a szczególnie bułeczki maślane z kruszonką. Albo nie w zasadzi…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Przepisy
  • Karol Kosiński

    Nie podobno tylko na pewno, pamiętam omlety od dziecka.Moja mama nauczyła Twoją mamę.My teraz nie składamy omletu na pół tylko nakładamy różności na cały omlet.Np.gotowane różyczki kalafiora,brokuła,plasterki pomidora lub połówki koktajlowych,groszek,szyneczka i oczywiście szczypiorek.Śniadanko pycha.

Zobacz też

Porcelana Katie Alice – popołudniowa herbatka w iście brytyjskim stylu

Porcelana marki Katie Alice dodaje aranżowanym wnętrzom wyjątkowego charakteru. Naczynia z…