Kosą po patelni Przepisy Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

0

Ogórki małosolne są świetne jako dodatek do wędlin czy obiadów mięsnych. Świetnie nadają się również do sałatek. Liście wiśni lub innego drzewa owocowego i liście chrzanu poprawiają jędrność ogórków, więc warto się o nie postarać. Ja bym to wcinał cały rok. Najlepsze są na drugi lub trzeci dzień od zrobienia - do czwartego nigdy nie dotrwały to nie wiem.

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas całkowity 30 minut/y

Wielkość porcji 6-8 osób

Składniki

    Na 3 litrowy słoik bierzemy:
  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 1,5-2 łyżki soli
  • 1,5 litra wody
  • 1 główka czosnku
  • pęczek kopru
  • chrzan liście i korzeń
  • kilka liści wiśni

Sposób przygotowania

  1. Dokładnie umyte ogórki układamy w słoiku równocześnie przekładając chrzanem, koprem, liśćmi wiśni i przekrojoną w poprzek główką czosnku.
  2. Wszystko zalewamy przegotowaną ostudzoną wodą, w której rozpuściliśmy wcześniej sól.
  3. Nakrywamy ściereczką i pozostawiamy ma 2-3 dni.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/ogorki-malosolne/
  • Krem z dyni z imbirem

    Zupa krem z dyni na ostro

    Krem z dyni na ostro z imbirem i papryką - idealny sposób na wykorzystanie wszędzie walają…
  • Udziec indyka z grzybami

    Udziec indyka z grzybami

    Doskonały w smaku udziec z indyka nafaszerowany po brzegi pysznymi grzybami. Takie dania t…
  • Jajecznica z boczkiem i cebulą

    Jajecznica z boczkiem i cebulą

    Jedno z lepszych śniadań jakie znam czyli pyszna, kremowa i pachnąca jajecznica z boczkiem…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Przepisy
  • znam ten sposób le wg mnie wtedy są bardziej miękkie i mniej smaczne – cierpliwość w kuchni czasem sie przydaje

  • Krystyna Krejner

    Robiłam ogórki zalane gorącą wodą i nakłute szpilką szybciej są dobre…

Zobacz też

Przysmaki egzotycznego Makau

Makau, czy też Makao, to specjalny region administracyjny należący do Chińskiej Republiki …