Ogórki małosolne są świetne jako dodatek do wędlin czy obiadów mięsnych. Świetnie nadają się również do sałatek. Liście wiśni lub innego drzewa owocowego i liście chrzanu poprawiają jędrność ogórków, więc warto się o nie postarać. Ja bym to wcinał cały rok. Najlepsze są na drugi lub trzeci dzień od zrobienia - do czwartego nigdy nie dotrwały to nie wiem.

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas całkowity 30 minut/y

Wielkość porcji 6-8 osób

Składniki

    Na 3 litrowy słoik bierzemy:
  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 1,5-2 łyżki soli
  • 1,5 litra wody
  • 1 główka czosnku
  • pęczek kopru
  • chrzan liście i korzeń
  • kilka liści wiśni

Sposób przygotowania

  1. Dokładnie umyte ogórki układamy w słoiku równocześnie przekładając chrzanem, koprem, liśćmi wiśni i przekrojoną w poprzek główką czosnku.
  2. Wszystko zalewamy przegotowaną ostudzoną wodą, w której rozpuściliśmy wcześniej sól.
  3. Nakrywamy ściereczką i pozostawiamy ma 2-3 dni.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/ogorki-malosolne/
  • Sałatka brokułowa

    Sezon grillowy się zaczął, ale nie startujemy od mięs, tylko od dodatku do nich, czyli sał…
  • Jajka faszerowane awokado i szpinakiem

    Prawdziwie zielone szaleństwo czyli jajka faszerowane awokado i szpinakiem. Trochę wiosny …
  • Wspomnienia kulinarne Ojca Karola cz. 14

    Znów niestety była długa przerwa ale wracamy z kolejną opowieścią mojego Ojca. Miłej lektu…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Grill

Zobacz też

Paella z kurczakiem

Paella z kurczakiem to bardzo sycące danie rodem z Hiszpanii. Jest sporo odmian tego dania…