Kosą po patelni Przepisy Mięso Naleśniki zapiekane z mięsem

Naleśniki zapiekane z mięsem

0

Świetne danie obiadowe. Zapiekane naleśniki z mięsem, papryką i kukurydzą w sosie pomidorowym. Wyglądają bardzo efektownie i można je spokojnie wcinać bez dodatków. Trudność przygotowania określam na średnią bo jednak w upalne dni to katorga siedzieć przy dwóch gorących patelniach.

Naleśniki zapiekane z mięsem

Naleśniki zapiekane z mięsem

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas gotowania 40 minut/y

Czas całkowity 1 godzina

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

    Naleśniki
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka wody ale pewnie więcej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli i pieprzu
    Nadzienie
  • 500 g mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • zielona pietruszka
  • szczypiorek
  • 1 łyżeczka papryki
  • pół łyżeczki chilli
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g żółtego sera
  • oliwa do smażenia
  • łyżeczka masła

Sposób przygotowania

  1. Mąkę miksujemy z mlekiem jajkami i wodą, solą i pieprzem. Ciasto musi być płynne i pokrywać wierzch łyżki.
  2. Odstawiamy by odpoczęło i ponownie miksujemy jak za gęste dolewamy wody.
  3. Na patelni na oleju szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę dodajemy mięso i drobno posiekany czosnek i podsmażamy 3 minuty.
  4. Dodajemy kukurydze i drobno posiekaną paprykę.
  5. Smażymy chwilę i dodajemy koncentrat pomidorowy i pół szklanki wody i przyprawiamy.
  6. Dusimy aż sos zgęstnieje.
  7. Na drugiej patelni smażymy naleśniki nie za mocno je spiekając 🙂
  8. Zawijamy farsz w naleśniki i układamy w wysmarowanym masłem naczyniu. Wyjdzie mniej więcej 8-10 naleśników.
  9. Zapiekamy 10 min w temp. 180 stopni. Wyciągamy posypujemy tartym serem i zapiekamy kolejne 10 minut.
  10. Posypujemy siekanym szczypiorkiem i pietruszką.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/nalesniki-zapiekane-miesem/
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Gulasz wołowy z kluseczkami

    Gulasz wołowy z kluseczkami

    Klasyczny gulasz z mięsa wołowego z papryką i grzybami (mogą być pieczarki) jednak podany …
  • Bigos

    Bigos

    Zdjęcie i przepis podesłała moja najwspanialsza i kochana sister Ania - dzięki (mam nadzie…
  • Ragout wołowe z papryką

    Ragout wołowe z papryką

    Ragout wołowy, czyli u nas to coś na kształt gulaszu, ale nie do końca. Sos jest mocno war…
Więcej przepisów w kategorii Mięso
  • Zapiekane naleśniki? Fajny pomysł! 🙂

  • i co miały w środku bo kombinujemy nad składem nadzienia?

  • Agata Maj Cher

    Pierwsze, co mi przyszło na myśl to nadzienie z liści uduszonego szpinaka + czosnek + jakiś dobry ser

  • Olga Dąbrowska

    Robiłam podobne w wersji wege!

  • może jakiś farsz wielo-warzywny czy soczewicę sam pomyślę nad jakąś wersją wege 🙂

  • pogadaj z Agatą komentarz obok ma ciekawe pomysły na takie zastępowanie może coś wspólnie wymyślicie 🙂

  • Agata Maj Cher

    Mimo iż jestem wege, na pierwszy rzut oka Twoje naleśniki wyglądają przewspaniale! Wypróbuję przepis, zamieniając nadzienie na bezmięsne 🙂

  • Bardzo lubię naleśniki w wersji obiadowej. Takiej jeszcze nie próbowałam, ale wydaje się ciekawa. Myślę tylko czym zastąpić ten mięsny farsz, bo o ile mąż uwielbia, to ja i syn preferujemy bez mięsne potrawy 🙂

Zobacz też

Placki z dyni z jabłkiem

Przepis na placki z dyni z jabłkiem jest banalny, jednak samo danie już na szczęście nie. …