Muffinki z cukinią

0

Lubicie muffinki, babeczki? Ja uwielbiam a te są delikatne miękkie i wilgotne. Smakują obłędnie i wyglądają bosko. Zauważyliście, że zawsze tak zachwalam same słodkie rzeczy? Chyba to już nadaje sie do leczenia jako uzależnienie od cukru. Nic nie poradzę, słodycze lubię nad życie i jak widzę to kwiczę. Cukinia z pomarańczą jest mega, cud, miód, malina.

Muffinki z cukinią

Muffinki z cukinią

Czas przygotowania 25 minut/y

Czas gotowania 35 minut/y

Czas całkowity 1 godzina

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 2 jajka
  • świeżo wyciśnięty sok i otarta skórka z pomarańczy
  • 200 g cukinii startej ze skórką na tarce o grubych oczkach
  • 1/2 szklanki oleju oleju
  • 150 g cukru
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12%
  • szczypta soli
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. W naczyniu ubijamy mikserem jajka, olej, cukier, śmietanę, sok i skórkę z pomarańczy.
  2. Mąkę, proszek, sodę, kardamon, sól przesiewamy razem do ubitych jajek i mieszamy szpatułką by połączyły się składniki.
  3. Dodajemy cukinię i ponownie mieszamy.
  4. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto do wysokości foremki.
  5. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 35 minut.
  6. Wyjmujemy, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/muffinki-z-cukinia/
  • Muffinki z krówkami

    Pyszne muffinki z krówkami, mnie dość mocno przepis zaskoczył. Nie wpadłem na to że można …
  • Placek ze śliwkami

    Drożdżowy placek ze śliwkami - smak mojego życia, a nie tylko dzieciństwa. Uwielbiam ten w…
  • Penne razowe z cukinią i bazylią

    Kuchnia wegetariańska to nic złego, nawet dla mięsożercy jak ja. Lubię czasem przygotować …
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Szpajza – śląski deser

    Szpajza to tradycyjny śląski deser, podawany pierwotnie tylko w wersji cytrynowej, jednak …
  • Muffinki z krówkami

    Pyszne muffinki z krówkami, mnie dość mocno przepis zaskoczył. Nie wpadłem na to że można …
  • Szarlotka z bitą śmietaną na biszkopcie

    Chyba tęsknię za słodkościami bo znów ciasto tym razem szarlotka z bitą śmietaną. Taka wer…
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery
  • Mam podobny problem ale chyba jeszcze dużo szczęścia przy tym, bo niezbyt często coś sknocę. Nie potrafię gotować z przepisu i nawet czasem jak coś spisuję, to wiecznie się zastanawiam ile czego ja tam dodałem. Ale dzięki temu wychodzą czasem ciekawe rzeczy. Daj znać jak poszło 🙂 i smacznego.

  • Nie jestem mocna w pieczeniu… zawsze poniesie mnie ułańska fantazja, dodam coś, czego nie powinnam i wychodzi zakalec. No chyba, że się zepnę i będę przestrzegać przepisu słowo w słowo, wtedy to wyjdzie. Dlatego jak będę piekła te muffinki, to postaram się nie fantazjować, bo szkoda by było takie dobroci spierniczyć 😉

  • Pingback: Muffinki z cukinią | FlyB Kulinaria()

Zobacz też

Rolada, kluski śląskie i modra kapusta czyli śląski obiad

Dzisiaj trzy przepisy w jednym - czyli kompletny, śląski, niedzielny obiad. Jestem gorol i…