Kosą po patelni Przepisy Drób Mielone z indyka z warzywami i sosem pomidorowym

Mielone z indyka z warzywami i sosem pomidorowym

0

Jak to zobaczyłem to mi ślinka ciekła i żałowałem, że to nie na moim talerzu. Przepis dała mi Beata, która jak się okazuje, wśród innych wielu talentów potrafi również świetnie gotować. Super danie również dla mniejszych pociech, ponieważ okazuje się, że jest na tyle smaczne, że obecność warzyw nie jest przeszkodą by pałaszować. Czy może być lepsza rekomendacja walorów smakowych potrawy? Ja na 100% to zrobię, lub się wproszę na kolejny taki obiad do Benity.

Mielone z indyka z warzywami i sosem pomidorowym

Mielone z indyka z warzywami i sosem pomidorowym

Czas przygotowania 10 minut/y

Czas gotowania 20 minut/y

Czas całkowity 30 minut/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 papryka surowa czerwona
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 kg pomidorów dojrzałych
  • olej ryżowy do smażenia mięsa
  • masło klarowane do smażenia pomidorów
  • sól himalajska, pieprz kolorowy
  • oregano, bazylia, zioła prowansalskie, chilli
  • cukier trzcinowy

Sposób przygotowania

  1. Pomidory, pokrojone na kawałki, przesmażamy na maśle klarowanym z odrobiną soli, pieprzu i łyżeczką oregano. Smażymy do rozpadu pomidorów i odparowania sporej ilości wody.
  2. Na drugiej dużej patelni smażymy na oleju mięso, po częściowym podsmażeniu dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Mieszamy i podsmażamy dalej do miękkości.
  3. Dodajemy pokrojona w kostkę paprykę i marchew. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i chilli.
  4. Gdy warzywa zmiękną dodajemy masę z pomidorów, mieszamy i doprawiamy cukrem by złagodzić kwaśność pomidorów.
  5. Podajemy najlepiej z ziemniakami utłuczonymi z łyżką masła i śmietany, posypane koperkiem.

Notatki

Otrzymałem dodatkowe uwagi, to się nimi dzielę: - sól himalajska ma specyficzny posmak i jest dużo zdrowsza od zwykłej soli - olej ryżowy sprawia, że potrawa nie chłonie smaku oleju - a cukier trzcinowy po prostu kocham (ja też i to wystarczy)

- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/mielone-indyka-warzywami-sosem-pomidorowym/

 

Przepis i zdjęcie podesłała Beata (Benita) – profil na facebook – serdecznie dziękuję :*

  • Kurczak curry w sosie śmietanowym

    Kurczak curry w sosie śmietanowym

    Wpadłem już w klimaty świąteczne, a przecież do wigilii człowiek coś jeść też musi. Kurcza…
  • Risotto z pomidorami i szpinakiem

    Pełne smaków risotto z pomidorami i szpinakiem, smakuje nie tylko miłośnikom kuchni wegeta…
  • Żeberka w sosie z grzybami

    Powiem szczerze, że jako dziecko za tym daniem nie przepadałem. Żeberka w sosie z grzybami…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Drób

Zobacz też

Uszka wigilijne smażone

Jest to wersja mojej Babci Natalii przywieziona jako potrawa regionalna z Wilna gdzie mies…