Kosą po patelni Przepisy Drób Mielone z indyka z warzywami i sosem pomidorowym

Mielone z indyka z warzywami i sosem pomidorowym

0

Jak to zobaczyłem to mi ślinka ciekła i żałowałem, że to nie na moim talerzu. Przepis dała mi Beata, która jak się okazuje, wśród innych wielu talentów potrafi również świetnie gotować. Mielone z indyka z warzywami i sosem pomidorowym to super danie również dla mniejszych pociech, ponieważ okazuje się, że jest na tyle smaczne, że obecność warzyw nie jest przeszkodą by pałaszować. Czy może być lepsza rekomendacja walorów smakowych potrawy? Ja na 100% to zrobię, lub się wproszę na kolejny taki obiad do Benity.

Mielone z indyka z warzywami i sosem pomidorowym

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 10 minut/y
Czas gotowania 20 minut/y
Czas całkowity 30 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 papryka surowa czerwona
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 kg pomidorów dojrzałych
  • olej ryżowy do smażenia mięsa
  • masło klarowane do smażenia pomidorów
  • sól himalajska, pieprz kolorowy
  • oregano, bazylia, zioła prowansalskie, chilli
  • cukier trzcinowy

Sposób wykonania:

  1. Pomidory, pokrojone na kawałki, przesmażamy na maśle klarowanym z odrobiną soli, pieprzu i łyżeczką oregano. Smażymy do rozpadu pomidorów i odparowania sporej ilości wody.
  2. Na drugiej dużej patelni smażymy na oleju mięso, po częściowym podsmażeniu dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Mieszamy i podsmażamy dalej do miękkości.
  3. Dodajemy pokrojona w kostkę paprykę i marchew. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i chilli.
  4. Gdy warzywa zmiękną dodajemy masę z pomidorów, mieszamy i doprawiamy cukrem by złagodzić kwaśność pomidorów.
  5. Podajemy najlepiej z ziemniakami utłuczonymi z łyżką masła i śmietany, posypane koperkiem.

Uwagi dodatkowe:

Otrzymałem dodatkowe uwagi, to się nimi dzielę: - sól himalajska ma specyficzny posmak i jest dużo zdrowsza od zwykłej soli - olej ryżowy sprawia, że potrawa nie chłonie smaku oleju - a cukier trzcinowy po prostu kocham (ja też i to wystarczy)

Przepis i zdjęcie podesłała Beata (Benita) – profil na facebook – serdecznie dziękuję :*