Mazurek makowy

0

I jeszcze jeden podobny ale na bazie masy makowej z orzechami i miodem. Mniam. Taka namiastka makowca, bez którego święta to nie święta. Wesołych Świąt.

Mazurek makowy

Mazurek makowy

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 30 minut/y

Czas całkowity 1 godzina

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

  • 2 szklanki mąka,
  • 1 żółtko,
  • 1/5 kostki palmy z murzynkiem,
  • trochę cukru,
  • łyżka śmietany 18%,
  • szczypta soli
  • mała garść orzechów włoskich
  • masa makowa (puszka)
  • 1 łyżka miodu
  • aromat migdałowy

Sposób przygotowania

  1. Z mąki, jajka, palmy, cukru, świetany i soli wyrabiamy ciasto
  2. 1/3 odkładamy na paski.
  3. Ciasto pieczemy 20 min. w 180 stopniach.
  4. W tym czasie otwieramy puszkę z masą makową przekładamy do miski i doprawiamy dodając orzechy włoskie, miód i kilka kropel aromatu
  5. Wyrabiamy łyżką.
  6. Wyjmujemy blaszkę ze spodem nakładamy masę
  7. Robimy kratkę z pasków ciasta najlepiej wykrajanymi redełkiem do chrustów
  8. Wstawiamy ponownie do piekarnika na 30 min. 180 stopni
  9. Po ostudzeniu dekorujemy.

Notatki

Najlepszy jest na drugi dzień – ciasto musi zmięknąć.

- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/mazurek-makowy/
Przepis podesłany przez Rodziców – dzięki.

  • Jak przeżyć Święta?

    Wyobrażacie sobie Świąteczny stół zastawiony różnego rodzaju sałatkami z brokułów, sałaty,…
  • Mazurek kajmakowy

    Tak na ostatnią chwilę, może jeszcze ktoś zdąży zrobić – pyszny i słodki i jak widać bardz…
  • Kurczaki Wielkanocne

    Wielkanoc w moim rodzinnym domu to była tak naprawdę zawsze zabawa jedzeniem i w jedzenie.…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Szpajza – śląski deser

    Szpajza to tradycyjny śląski deser, podawany pierwotnie tylko w wersji cytrynowej, jednak …
  • Muffinki z krówkami

    Pyszne muffinki z krówkami, mnie dość mocno przepis zaskoczył. Nie wpadłem na to że można …
  • Szarlotka z bitą śmietaną na biszkopcie

    Chyba tęsknię za słodkościami bo znów ciasto tym razem szarlotka z bitą śmietaną. Taka wer…
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery
  • Karol Kosiński

    Masz rację lepszy niż tradycyjny makowiec.

Zobacz też

Mielone z indyka z warzywami i sosem pomidorowym

Jak to zobaczyłem to mi ślinka ciekła i żałowałem, że to nie na moim talerzu. Przepis dała…