Mazurek kajmakowy

0

Tak na ostatnią chwilę, może jeszcze ktoś zdąży zrobić – pyszny i słodki i jak widać bardzo efektowny mazurek kajmakowy. Wesołych Świąt.

Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 30 minut/y

Czas całkowity 1 godzina

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • 1/5 kostki palmy z murzynkiem,
  • szczypta soli,
  • trochę cukru.

Sposób przygotowania

  1. Wyrabiamy ciasto i dzielimy na trzy placki
  2. Każdy pieczemy oddzielnie po 15 min.180 stopni.
  3. Następnie układamy placek smarujemy powidłami śliwkowymi
  4. Na to drugi placek i też powidła śliwkowe
  5. Następnie trzeci placek i na wierzchu masa kajmakowa
  6. Dekorujemy i odstawiamy.

Notatki

Najlepszy jest na drugi dzień – ciasto musi zmięknąć.

- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/mazurek-kajmakowy/
Przepis podesłany przez Rodziców – dzięki.

  • Ciasto jabłkowo-orzechowe z masą kajmakową

    Ciasto jabłkowo-orzechowe z masą kajmakową

    Szybkie i proste ciasto pełne aromatu i cudownego orzechowego smaku. Jabłka dają wilgoć a …
  • Jak przeżyć Święta?

    Wyobrażacie sobie Świąteczny stół zastawiony różnego rodzaju sałatkami z brokułów, sałaty,…
  • Mazurek makowy

    I jeszcze jeden podobny ale na bazie masy makowej z orzechami i miodem. Mniam. Taka namias…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Tort bezowy malinowy

    Na walentynki tort bezowy malinowy - coś czerwonego, coś słodkiego... jak miłość wszędzie …
  • Różyczki z jabłkami na kruchym cieście

    Dziś ostatki, a że klasyczne przepisy na faworki i pączki już się pojawiły u mnie wcześnie…
  • Kokosowy pudding z chia

    Bardzo prosty w przygotowaniu, kokosowy pudding z chia, smażonymi jabłkami i granolą. Pudd…
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery

Zobacz też

Karp duszony w sosie pieczarkowym

Karp duszony w sosie pieczarkowym, ze śmietaną, cebula i czosnkiem. Pachnący dodatkowo kmi…