Makowiec

0

Kochani, życzę Wam ciepłych pełnych spokoju i smacznych Świąt. A wyobrażacie sobie Święta bez makowca? Tak więc mój prezent dla Was - przepis na pyszny, wilgotny, pełen aromatu świątecznego makowiec. Zrobiłem je wczoraj wieczorem i pół jednego już nie ma - polecam serdecznie makowiec na kolacje i na śniadanie. Mam w nosie dietę, są święta mam wolne od zmagania się z wagą. A i nie wkurzajcie Mikołaja, potrafi być wredny.

Makowiec

Makowiec

Czas przygotowania 40 minut/y

Czas gotowania 40 minut/y

Czas całkowity 1 godzina, 20 minut/y

Wielkość porcji 2 duże makowce

Składniki

  • 1 puszka maku na makowiec z bakaliami
  • 4 szklanki mąki
  • 200 ml mleka
  • 150 g margaryny
  • 6 jajek
  • 50 g drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki spirytusu
  • 1 cukier wanilinowy
  • skórka pomarańczowa, orzechy, miód

Sposób przygotowania

  1. Drożdże z mlekiem i 2 łyżkami cukru rozrabiamy i odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  2. Do mąki dodajemy żółtka z jajek, resztę cukru, sól i spirytus. Dolewamy rozczyn drożdży i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę.
  3. Rozpuszczoną i przestudzoną margarynę dodajemy na końcu wyrabiając ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem.
  4. W tym czasie ubijamy pianę z 4 białek z dodatkiem cukru wanilinowego. Masę makową mieszamy z pianą z białek. Ja dodaje jeszcze posiekane orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową oraz 2 łyżki miodu.
  5. Ciasto po wyrośnięciu jeszcze raz krótko wyrabiamy dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy każdą z nich na prostokąt. Obkładamy masą, zostawiając po 2-3 cm z każdej strony wolnego miejsca. Zwijamy ciasno w rulon podkładając końce pod spód. Tak przygotowane makowce zawijamy w papier do pieczenia zostawiając góra 1 cm luzu.
  6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 40 min.
  7. Upieczone wystudzone makowce możemy polukrować i posypać makiem lub bakaliami.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/makowiec/
  • Makowiec zebra

    Makowiec zebra czyli tradycyjny makowiec ale upieczony trochę inaczej. Kroimy na plasterki…
  • Chleb pszenno-żytni z ziarnami

    Pyszny chrupiący chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika, dyni i kminkiem. Bez zakwasu,…
  • Tarta z owocami z kompotu z suszu

    Mieliście kiedyś problem co z zrobić z owocami z kompotu? Zróbcie tartę! Jest pyszna, wilg…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Boże narodzenie
  • Moim ulubionym makowcem był makowiec mojej babci. Nikt, absolutnie nikt nie był w stanie tak mnie zadowolić! Robiła klasyczny, nie zawijany. Drugą osobą, którą kojarzę z makowcem w moim życiu był tata. On już robił zawijany. Zawsze na klasowe wigilie piekł mi ten makowiec, a sekretem jego przepisu było to, że wstawiał ciasto do pieca i… szedł spać 🙂 Zawsze makowiec był troszkę przypalony, ale w szkole i tak się wszyscy o niego zabijali! 🙂

Zobacz też

Najpopularniejsze dania kuchni włoskiej – jak je przyrządzić?

Kuchnia włoska od lat cieszy się sporą popularnością. Polacy docenili niepowtarzalne połąc…