Makowiec zebra

0

Makowiec zebra czyli tradycyjny makowiec ale upieczony trochę inaczej. Kroimy na plasterki układamy w kształcie rozetki i pieczemy bez zawijania w papier. Po przekrojeniu wychodzi fajny paskowy wzór. Makowiec na mniejszych proporcjach idealnie pasuje na wizyty gości nie tylko od święta. Ja mogę go wcinać cały rok. Bardzo efektownie wygląda również jeszcze niepokrojony na stole.

Makowiec zebra

Makowiec zebra

Czas przygotowania 40 minut/y

Czas gotowania 40 minut/y

Czas całkowity 1 godzina, 20 minut/y

Wielkość porcji kilka osób

Składniki

  • 1 puszka maku na makowiec z bakaliami
  • 250 g mąki
  • 100 ml mleka
  • 80 g masła
  • 2 jajka
  • 20 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżki spirytusu
  • 0,5 opakowania cukru wanilinowego
  • skórka pomarańczowa, orzechy, miód

Sposób przygotowania

  1. Drożdże z mlekiem i 1 łyżką cukru rozrabiamy i odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  2. Do mąki dodajemy żółtka z jajek, resztę cukru, sól i spirytus. Dolewamy rozczyn drożdży i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę.
  3. Rozpuszczone i przestudzone masło dodajemy na końcu wyrabiając ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem.
  4. W tym czasie ubijamy pianę z białek z dodatkiem cukru wanilinowego. Masę makową mieszamy z pianą z białek. Ja dodaje jeszcze posiekane orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową oraz 2 łyżki miodu.
  5. Ciasto po wyrośnięciu jeszcze raz krótko wyrabiamy dzielimy i rozwałkowujemy na prostokąt. Obkładamy masą, zostawiając po 2-3 cm z każdej strony wolnego miejsca. Zwijamy ciasno w rulon.
  6. Tak przygotowany rulon kroimy na 4 cm kawałki. Na papierze do pieczenia układamy rozetę z ruloników przeciętą stroną do dołu (i do góry jak kto woli). Najlepiej luźno by ledwo do siebie dotykały kawałki.
  7. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 40-45 min.
  8. Upieczony wystudzony makowiec możemy polukrować i posypać makiem lub bakaliami.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/makowiec-zebra/
  • Pączki

    Czas na prawdziwe pyszności, a więc pączki. Te wychodzą wspaniałe… miękkie i puszyste, roz…
  • Bułeczki maślane z kruszonką

    Uwielbiam ciasto drożdżowe, a szczególnie bułeczki maślane z kruszonką. Albo nie w zasadzi…
  • Bułeczki drożdżowe z budyniem

    Miękkie i puszyste bułeczki drożdżowe z budyniem. Smak dowolny w zależności jaki budyń uży…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Śledzie w oliwie z pomidorami i żurawiną

    Strasznie prosty i szybki sposób na śledzie w oliwie z pomidorami i żurawiną. Doskonała pr…
  • Sałatka śledziowa z burakami i ziemniakami

    Sałatka śledziowa z burakami i ziemniakami jest w moim domu co roku na wigilii. Dodajemy t…
  • makowiec

    Makowiec

    Kochani, życzę Wam ciepłych pełnych spokoju i smacznych Świąt. A wyobrażacie sobie Święta …
Więcej przepisów w kategorii Boże narodzenie

Zobacz też

Najpopularniejsze dania kuchni włoskiej – jak je przyrządzić?

Kuchnia włoska od lat cieszy się sporą popularnością. Polacy docenili niepowtarzalne połąc…