Kosą po patelni Przepisy Makaron Makaron ze szpinakiem w sosie jogurtowo-serowym

Makaron ze szpinakiem w sosie jogurtowo-serowym

0

Zielony makaron ze szpinakiem w sosie jogurtowo-serowym - czyli całkiem zielony talerz z czerwonym akcentem. Szpinak, czosnek, ser camembert, przyprawy i jogurt tworzą pachnącą i lekka całość. Danie w sam raz na szybkie podanie, bez mięsa, bez ciężkiego sosu. Dla mnie super i dodatkowo sycące.

Makaron ze szpinakiem w sosie jogurtowo-serowym

Makaron ze szpinakiem w sosie jogurtowo-serowym

Czas przygotowania 5 minut/y

Czas gotowania 15 minut/y

Czas całkowity 20 minut/y

Wielkość porcji 2-3 osoby

Składniki

  • 300 g makaronu
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 1 ser camembert
  • kilka pomidorów suszonych i koktajlowych
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta gałki
  • sól, pieprz ziołowy
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania

  1. Makaron (u mnie zielony z bazylią i szpinakiem) gotujemy wg. przepisu na opakowaniu
  2. Masło z oliwą rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy posiekane pomidory i czosnek. Chwilę smażymy nie dopuszczając by się czosnek spalił.
  3. Dodajemy mrożony szpinak i na małym ogniu smażymy aż się cały rozmrozi i woda lekko odparuje. Co jakiś czas mieszamy.
  4. Dodajemy pokrojony w kostkę ser i mieszamy.
  5. Jogurt solimy i pieprzymy, dodajemy gałkę mieszamy z łyżka szpinaku i wlewamy na patelnię. Całość dokładnie wieszamy i gotujemy na patelni ok 5 min.
  6. Wrzucamy makaron i dokładnie mieszamy lub wykładamy na makaron na talerzu. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory i podajemy.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/makaron-ze-szpinakiem-w-sosie-jogurtowo-serowym/
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Gulasz z indyka

    Gulasz z indyka z papryką i pomidorami

    Gulasz z indyka z papryką i pomidorami z dodatkiem wina, cebuli, podany na zielonym makaro…
  • Makaron z dynią i grzybami

    Makaron z dynią i grzybami

    Sycące i aromatyczne danie, mimo braku mięsa. Makaron z dynią i grzybami jest bardzo trafi…
  • Tagliatelle z grzybami

    Tagliatelle z grzybami

    Dzisiaj Światowy Dzień Makaronu, to chyba wypada to uczcić daniem z jego wykorzystaniem. T…
Więcej przepisów w kategorii Makaron
  • Pamiętam, jak sto lat temu zapytałam Cię, czy da się czymś zastąpić śmietanę w przepisie, bo dla mnie za ciężka. Zaproponowałeś wtedy jogurt. Przypomniało mi się to, bo teraz w przepisie tez jest jogurt, a ja wciąż się nie mogę przełamać, aby dodawać go do tego typu dań, boję się, że się zważy czy co? A może boję się, że potem spędzę pół dnia w „samotni”? 😀

Zobacz też

Najpopularniejsze dania kuchni włoskiej – jak je przyrządzić?

Kuchnia włoska od lat cieszy się sporą popularnością. Polacy docenili niepowtarzalne połąc…