Kosą po patelni Przepisy Makaron Makaron z serem i borówkami

Makaron z serem i borówkami

0

Smak dzieciństwa - makaron z serem był kiedyś bardzo popularny. Może dlatego że makaron i ser jakoś się udało kupić to było to tanie i szybkie danie. Pamiętam do dziś jak biegałem na róg do PGR-u (sklep patronacki jakiejś tam spółdzielni) i kupowałem ser biały twarożek. Postanowiłem wzbogacić trochę go, bo taki sam to nudny, a że lato to owoce wszędzie muszą być i dodałem borówki. Wyszło pycha. Świetny letni obiadek.

Makaron z serem i borówkami

Makaron z serem i borówkami

Czas przygotowania 10 minut/y

Czas gotowania 10 minut/y

Czas całkowity 20 minut/y

Wielkość porcji 3 osoby

Składniki

  • 300 g makaronu typu świderki
  • 200 g sera białego półtłustego
  • 150 ml śmietany 18%
  • 250 g borówek
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
  2. Mieszamy śmietanę z cukrem, cynamonem i połową borówek rozgniatając je widelcem.
  3. Powstały sos wlewamy do miski z twarogiem i ucieramy wszystko razem widelcem mieszając do uzyskania jednolitej masy.
  4. Nakładamy na talerz makaron, ser i posypujemy resztą borówek.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/makaron-serem-borowkami/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Makaron

Zobacz też

Rolada, kluski śląskie i modra kapusta czyli śląski obiad

Dzisiaj trzy przepisy w jednym - czyli kompletny, śląski, niedzielny obiad. Jestem gorol i…