No ja właśnie to przed czym przestrzegam w przepisie zrobiłem czyli zamroziłem sorbetowe lody na kość w zamrażalniku trzymając je tam całą noc. Zapomniałem o nich - za dużo ostatnio gotuję - zdarza się. Mimo to dziś rano wzięliśmy łyżki i z zapałem skrobaliśmy nie czekając by trochę się rozpuściły. Po kilkunastu minutach nadawały sie by je nabierać łyżką ale do zdjęcia wyszły takie sobie - za to smak boski i to nas tylko obchodziło.

Lody jogurtowe

Lody jogurtowe

Czas przygotowania 1 godzina, 30 minut/y

Czas całkowity 1 godzina, 29 minut/y

Wielkość porcji 3 osoby

Składniki

  • 500 ml jogurtu u mnie kokos i biała czekolada
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżka cukru pudru (przy jogurcie naturalnym lepiej dwie)
  • 2 białka z jajek
  • garść płatków migdałów

Sposób przygotowania

  1. W naczyniu w którym będzie nam wygodnie miksować ubijamy pianę z białek dodając powoli cukier.
  2. Dalej miksując dodajemy powoli jogurt i schłodzone mleko.
  3. Wsypujemy płatki migdałów i mieszamy na puszystą masę.
  4. Wstawiamy do zamrażarki na 20 minut wyjmujemy i znów miksujemy.
  5. Czynność powtarzamy do zagęszczenia masy.
  6. Możemy też przełożyć masę do foremek na lody włożyć patyczki i zrobić lody na patyku.
  7. Lody mają strukturę mlecznego sorbetu więc lepiej ich nie zostawiać na dobre w naczyniu w zamrażarce bo staną się kamienną lodową masą a nie o to nam przecież chodzi.

Notatki

Możecie wybrać dowolny smak jogurtu lub zmiksować w środku owoce lub zrobić na jogurcie naturalnym bez cukru - dowolność i kombinowanie wskazane.

- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/lody-jogurtowe/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery

Zobacz też

Paella z kurczakiem

Paella z kurczakiem to bardzo sycące danie rodem z Hiszpanii. Jest sporo odmian tego dania…