Lemon Curd

Kosą po patelni
Krem cytrynowy o wielu zastosowaniach. Można przechowywać w lodówce kilka tygodni. Używamy do ciast deserów. Kanapka z bułki posmarowanej masłem z białym serem i lemon curd jest wyśmienita. Można dolać alkohol i wychodzi fajny likier. Świetnie smakuje sernik z lemon curd np. wg. przepisu Efki – polecam.
Przygotowanie: 5 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 15 min.
Ilość porcji 8 i więcej osób
Jak wykonać przepis na – Lemon Curd

Potrzebne składniki

  • 3 jajka
  • 3 cytryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 120 g masła

Sposób wykonania

  • Do rondelka wbijamy jajka, wlewamy wyciśnięty sok z cytryn dodajemy cukier i energicznie mieszamy rózgą aż dokładnie zostaną rozbite jajka.
  • Podgrzewamy cały czas mieszając, chwilę gotujemy nie przerywając mieszania.
  • Do gorącego dodajemy masło cały czas mieszając, gotujemy 3 minuty
  • Przelewamy do słoiczków zakręcamy i studzimy.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Lemon Curd wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
2 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Adam Siwołowski

Bardzo kuszące, i zapewne zaspokaja pragnienie jak żaden inny napój.

Kosą po patelni

To raczej krem a jako napój z alkoholem na pragnienie raczej nie polecam 🙂 w sumie nie rozrabiałem tego z wodą ale nie sądzę by było dobre 🙂