Lemon Curd

0

Krem cytrynowy o wielu zastosowaniach. Można przechowywać w lodówce kilka tygodni. Używamy do ciast deserów. Kanapka z bułki posmarowanej masłem z białym serem i lemon curd jest wyśmienita. Można dolać alkohol i wychodzi fajny likier.

Lemon Curd

Lemon Curd

Czas przygotowania 5 minut/y

Czas gotowania 10 minut/y

Czas całkowity 15 minut/y

Wielkość porcji brak

Składniki

  • 3 jajka
  • 3 cytryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 120 g masła

Sposób przygotowania

  1. Do rondelka wbijamy jajka, wlewamy wyciśnięty sok z cytryn dodajemy cukier i energicznie mieszamy rózgą aż dokładnie zostaną rozbite jajka.
  2. Podgrzewamy cały czas mieszając, chwilę gotujemy nie przerywając mieszania.
  3. Do gorącego dodajemy masło cały czas mieszając, gotujemy 3 minuty
  4. Przelewamy do słoiczków zakręcamy i studzimy.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/lemon-curd/
  • Shakshuka – pyszne śniadanie

    Shakshuka to potrawa rodem z północnej afryki. Pomidory, jajka i dodatki różnego typu... p…
  • Faworki (chrusty)

    Faworki lub chrusty, jak kto woli nazwa zależna od regionu, to nieodłączny element karnawa…
  • Sałatka warstwowa z tuńczykiem na krakersach

    Bardzo prosta ale niezwykle smaczna i efektowna sałatka warstwowa z tuńczykiem na krakersa…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Tort bezowy malinowy

    Na walentynki tort bezowy malinowy - coś czerwonego, coś słodkiego... jak miłość wszędzie …
  • Różyczki z jabłkami na kruchym cieście

    Dziś ostatki, a że klasyczne przepisy na faworki i pączki już się pojawiły u mnie wcześnie…
  • Kokosowy pudding z chia

    Bardzo prosty w przygotowaniu, kokosowy pudding z chia, smażonymi jabłkami i granolą. Pudd…
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery

Zobacz też

Karp duszony w sosie pieczarkowym

Karp duszony w sosie pieczarkowym, ze śmietaną, cebula i czosnkiem. Pachnący dodatkowo kmi…