Lemon Curd

0

Krem cytrynowy o wielu zastosowaniach. Można przechowywać w lodówce kilka tygodni. Używamy do ciast deserów. Kanapka z bułki posmarowanej masłem z białym serem i lemon curd jest wyśmienita. Można dolać alkohol i wychodzi fajny likier.

Lemon Curd

Lemon Curd

Czas przygotowania 5 minut/y

Czas gotowania 10 minut/y

Czas całkowity 15 minut/y

Wielkość porcji brak

Składniki

  • 3 jajka
  • 3 cytryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 120 g masła

Sposób przygotowania

  1. Do rondelka wbijamy jajka, wlewamy wyciśnięty sok z cytryn dodajemy cukier i energicznie mieszamy rózgą aż dokładnie zostaną rozbite jajka.
  2. Podgrzewamy cały czas mieszając, chwilę gotujemy nie przerywając mieszania.
  3. Do gorącego dodajemy masło cały czas mieszając, gotujemy 3 minuty
  4. Przelewamy do słoiczków zakręcamy i studzimy.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/lemon-curd/
  • Żurek

    Żurek z kiełbasą i jajkiem

    Klasyczny żurek z kiełbasą i jajkiem, można dodać ziemniaki ale ja wolę bez i kawałek chle…
  • Omlet z pomidorami

    Omlet z pomidorami, dla mnie pyszne pożywne śniadanie, same naturalne składniki i naprawdę…
  • Ciasto jak z bajki – pieczemy karpatkę

    Klasyczna karpatka to jedno z najbardziej wdzięcznych ciast, goszczących od lat na polskic…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Keks z białek

    Keks z białek

    Pełny orzechów, owoców, rodzynek i pachnący skórką cytrynową i wanilią keks. Jedno z moich…
  • Ciasto jak z bajki – pieczemy karpatkę

    Klasyczna karpatka to jedno z najbardziej wdzięcznych ciast, goszczących od lat na polskic…
  • Kruche ciasteczka – stemplowane

    Pyszne kruche ciasteczka - niezwykle proste i mało składników, ale wychodzi ich sporo i są…
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery
  • Pingback: Lemon Curd | FlyB Kulinaria()

  • To raczej krem a jako napój z alkoholem na pragnienie raczej nie polecam 🙂 w sumie nie rozrabiałem tego z wodą ale nie sądzę by było dobre 🙂

  • Adam Siwołowski

    Bardzo kuszące, i zapewne zaspokaja pragnienie jak żaden inny napój.

Zobacz też

Uszka wigilijne smażone

Jest to wersja mojej Babci Natalii przywieziona jako potrawa regionalna z Wilna gdzie mies…