Kosą po patelni Przepisy Mięso Leczo z mięsem wieprzowym i cukinią

Leczo z mięsem wieprzowym i cukinią

1

Danie z cyklu żywienia zbiorowego. Obiadek przygotowany na nasze spotkanie blogowe w sumie by się posilić mocno by mózgi pracowały jak należy. Tym razem bez królików doświadczalnych bo już to kiedyś robiłem. Jak widać na obrazku wszyscy pałaszują mimo że jak kretyn rozrywałem opakowanie z chilli nad garnkiem i się sypnęło ciut za mocno 🙂 Twardzi byli nie miętcy i dali radę (trochę wybrałem ze środka łyżką).

Leczo z mięsem wieprzowym i cukinią

Leczo z mięsem wieprzowym i cukinią

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 1 godzina

Czas całkowity 1 godzina, 30 minut/y

Wielkość porcji 5-6 osób

Składniki

  • 8 papryk czerwonych
  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 1 cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie przecieru pomidorowego
  • 4 pomidory
  • 3 ziela angielskie
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki chilli
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Mięso kroimy w kostkę a cebulę w piórka. Podsmażamy cebulę na patelni, wciskamy czosnek i dodajemy mięso. Obsmażamy co jakiś czas mieszając ok. 4-5 min.
  2. Przekładamy zawartość patelni do dużego garnka, wsypujemy ziele i liście oraz paprykę słodką i chilli. Zalewamy szklanką wody i dusimy koło 20 min na wolnym ogniu.
  3. Dokładamy pokrojoną w duże kawałki paprykę i wlewamy przecier pomidorowy.
  4. Gotujemy całość do zmiękczenia mięsa.
  5. Wrzucamy pokrojone w kostkę i obrane ze skórki pomidory i pokrojoną w kawałki cukinię. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  6. Gotujemy jeszcze kilka minut do miękkości cukinii.
  7. Podajemy z ryżem lub pieczywem.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/leczo-miesem-wieprzowym-cukinia/

Wcinali ze mną:
Kasia – http://czarnanazakrecie.pl
Daniel – http://helloffice.pl
Tatiana – http://www.minimili.pl
Klaudia – http://kolorowaryba.pl
Ania – http://secesyjka.pl
Fajnie było dla Was gotować 🙂

  • Pieczeń z udźca indyka

    Pieczeń z udźca indyka

    Pieczeń z udźca indyka faszerowana papryką i mozzarellą. Aromatyczne mięso i doskonałe dod…
  • Rolada z ciasta francuskiego z grzybami

    Pyszna rolada z ciasta francuskiego z grzybami i boczkiem. Z papryką, czosnkiem i tymianki…
  • Flaczki z kurczaka

    Flaczki z kurczaka

    Flaczki z kurczaka czyli aromatyczny rosół z imbirem mięsem, cebulą, papryką, majerankiem,…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Gulasz wołowy z kluseczkami

    Gulasz wołowy z kluseczkami

    Klasyczny gulasz z mięsa wołowego z papryką i grzybami (mogą być pieczarki) jednak podany …
  • Bigos

    Bigos

    Zdjęcie i przepis podesłała moja najwspanialsza i kochana sister Ania - dzięki (mam nadzie…
  • Ragout wołowe z papryką

    Ragout wołowe z papryką

    Ragout wołowy, czyli u nas to coś na kształt gulaszu, ale nie do końca. Sos jest mocno war…
Więcej przepisów w kategorii Mięso

Zobacz też

Przysmaki egzotycznego Makau

Makau, czy też Makao, to specjalny region administracyjny należący do Chińskiej Republiki …