Kosą po patelni Przepisy Mięso Leczo z mięsem wieprzowym i cukinią

Leczo z mięsem wieprzowym i cukinią

1

Danie z cyklu żywienia zbiorowego. Obiadek przygotowany na nasze spotkanie blogowe w sumie by się posilić mocno by mózgi pracowały jak należy. Tym razem bez królików doświadczalnych bo już to kiedyś robiłem. Jak widać na obrazku wszyscy pałaszują mimo że jak kretyn rozrywałem opakowanie z chilli nad garnkiem i się sypnęło ciut za mocno 🙂 Twardzi byli nie miętcy i dali radę (trochę wybrałem ze środka łyżką).

Leczo z mięsem wieprzowym i cukinią

Leczo z mięsem wieprzowym i cukinią

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 1 godzina

Czas całkowity 1 godzina, 30 minut/y

Wielkość porcji 5-6 osób

Składniki

  • 8 papryk czerwonych
  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 1 cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie przecieru pomidorowego
  • 4 pomidory
  • 3 ziela angielskie
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki chilli
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Mięso kroimy w kostkę a cebulę w piórka. Podsmażamy cebulę na patelni, wciskamy czosnek i dodajemy mięso. Obsmażamy co jakiś czas mieszając ok. 4-5 min.
  2. Przekładamy zawartość patelni do dużego garnka, wsypujemy ziele i liście oraz paprykę słodką i chilli. Zalewamy szklanką wody i dusimy koło 20 min na wolnym ogniu.
  3. Dokładamy pokrojoną w duże kawałki paprykę i wlewamy przecier pomidorowy.
  4. Gotujemy całość do zmiękczenia mięsa.
  5. Wrzucamy pokrojone w kostkę i obrane ze skórki pomidory i pokrojoną w kawałki cukinię. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  6. Gotujemy jeszcze kilka minut do miękkości cukinii.
  7. Podajemy z ryżem lub pieczywem.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/leczo-miesem-wieprzowym-cukinia/

Wcinali ze mną:
Kasia – http://czarnanazakrecie.pl
Daniel – http://helloffice.pl
Tatiana – http://www.minimili.pl
Klaudia – http://kolorowaryba.pl
Ania – http://secesyjka.pl
Fajnie było dla Was gotować 🙂

  • Sałatka z serem białym i pomidorami

    Przyznać się kto z Was po tym weekendzie karnawałowym z dodatkiem Dnia Babci i Dziadka nie…
  • Filet z indyka faszerowany

    Niesamowicie aromatyczny filet z indyka faszerowany cukinią, pomidorami, mozzarellą, cebul…
  • Sałatka z kotletami z kurczaka

    Zrobiliście kiedyś kotlety z rozmachem jak dla pułku wojska a domownicy zjedli część i zos…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Tatar wołowy klasyczny

    Klasyczny tatar wołowy z cebulką, grzybkami, ogórkiem i żółtkiem - lub jak kto woli befszt…
  • Żeberka w sosie z grzybami

    Powiem szczerze, że jako dziecko za tym daniem nie przepadałem. Żeberka w sosie z grzybami…
  • Gulasz wołowy z kluseczkami

    Gulasz wołowy z kluseczkami

    Klasyczny gulasz z mięsa wołowego z papryką i grzybami (mogą być pieczarki) jednak podany …
Więcej przepisów w kategorii Mięso

Zobacz też

Mrożone zupy – warto po nie sięgać?

W naszej świadomości utarło się przekonanie, że mrożone warzywa nie są tak zdrowe ani smac…