Grzybki już się pojawiły w lasach więc na stole też musza zagościć. Kurki jakoś mi wyjątkowo smakują chociaż grzyby to głownie jako farsz wykorzystuję bo ani lubię ani nie lubię. Można jeść te kurki w śmietanie jako samodzielne danie z pszennym pieczywem lub zrobić z tego obiad podając z np. kaszą gryczaną.
Jak wykonać przepis na – Kurki w śmietaniePotrzebne składniki
- 800 g kurek
- 1 duża cebula
- 200 ml śmietany 18%
- sól (pieprz, estragon, koperek, natka pietruszki)
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżeczka mąki
- 2 łyżki sosu sojowego
Sposób wykonania
- Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle.
- Kurki umyć oczyścić większe przekroić na pół dodać do cebuli i dusić i mieszając 5 minut do odparowania wody. Gdy kurki są jeszcze twarde dolać trochę wody i chwilę dusić do odparowania wody.
- Wsypujemy na kurki mąkę i mieszając smażymy 1 minutę.
- Następnie śmietanę mieszamy z 1/3 szklanki wody solimy i dodajemy do kurek.
- Mieszamy i dodajemy pieprz, estragon,sos sojowy i sól do smaku.
- Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i koperek.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kurki w śmietanie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: