Kosą po patelni Przepisy Drób Kurczak po chińsku

Kurczak po chińsku

0

Szybkie, aromatyczne danie, mało zmywania wszystko do jednego woka i po sprawie. Czasem dodaje jeszcze pędy bambusa i kombinuję z przyprawami bo pięć smaków mi się znudziła więc sam robię własne kompozycje. Podajemy z ryżem w zasadzie można bez surówki. Maleństwo lubi śmieciowe z kurczakiem bo nie wiem czemu nie potrafi zapamiętać że to po chińsku... no takie coś że kurczak i sporo śmieci. Na szczęście wiem o co chodzi.

Kurczak po chińsku

Kurczak po chińsku

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 15 minut/y

Czas całkowity 45 minut/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • kilka namoczonych wcześniej grzybków mun lub 4-5 pieczarek
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 cebule średnie
  • 4 pomidory obrane ze skórki
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki spirytusu
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawa pięć smaków, sól, papryka chilli w proszku, pieprz ziołowy
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania

  1. Kurczaka kroimy w 1 cm paski, przygotowujemy marynatę z mąki sosu sojowego i alkoholu. Wkładamy do niej kurczaka obtaczając dokładnie kawałki i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
  2. Paprykę kroimy w paseczki, cebulę w półplasterki, siekamy grzybki na małe kawałki. Ważne by wszystkie składniki przygotować wcześniej bo będziemy zajęci podczas smażenia.
  3. Smażymy na woku na oliwie najpierw cebulę do lekkiego zeszklenia dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę lub drobno posiekany. Potem wrzucamy mięso z marynatą i smażymy 2 minuty.
  4. Ważne by co jakiś czas mieszać naszą potrawę więc nie zostawiamy i nie idziemy sobie.
  5. Wrzucamy pieczarki lub grzyby mun i znów 2 minuty. Paprykę - 2 min, Pomidory - 2 min.
  6. Dodajemy wody tak by uzyskać pożądaną ilość sosu mieszamy i doprowadzamy do zagotowania płyn.
  7. Przyprawiamy do smaku, solimy, pieprzymy i słodzimy całośc mieszamy i jeszcze chwilę przesmażamy.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/kurczak-po-chinsku/
  • Mielone z indyka z warzywami i sosem pomidorowym

    Jak to zobaczyłem to mi ślinka ciekła i żałowałem, że to nie na moim talerzu. Przepis dała…
  • Klops z jajkiem i papryką

    No to klops... mamy klops. I go wcinamy, że nam się uszy trzęsą. Mnie osobiście zwykłe mie…
  • Kanie w zalewie octowej

    Kanie w zalewie octowej

    Smażone, panierowane kanie w zalewie octowej z cebulką. Podobno pycha. Podobno bo przepis …
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Drób
  • Kamira

    chętnie bym zjadła 🙂

Zobacz też

Mielone z indyka z warzywami i sosem pomidorowym

Jak to zobaczyłem to mi ślinka ciekła i żałowałem, że to nie na moim talerzu. Przepis dała…