Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Kruche ciasteczka – stemplowane

Kruche ciasteczka – stemplowane

0

Pyszne kruche ciasteczka - niezwykle proste i mało składników, ale wychodzi ich sporo i są naprawdę smaczne. Ostatnio popularność zyskują różnego rodzaju formy ze stempelkami do ciastek. Jeśli zastanawiacie się jak je wykorzystać to tu jest odpowiedź. Możemy do ciasta dodać dowolny aromat, wiórki kokosowe lub przyprawę piernikową i uzyskamy ciekawe odmiany ciasteczek. Przepis na tyle uniwersalny, że można się pobawić. Szczególnie teraz, przed świętami polecam wersję piernikową. Wyglądają bardzo efektownie. Autorką ciastek, jest moja siostra Ania - dzięki kochana za zdjęcie i przepis.

Kruche ciasteczka – stemplowane

Kruche ciasteczka – stemplowane

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas gotowania 10 minut/y

Czas całkowity 30 minut/y

Wielkość porcji koło 80 ciasteczek

Składniki

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 125 g cukru pudru
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Mąkę mieszamy z proszkiem i solą. Dodajemy miękkie masło i siekamy nożem z mąką.
  2. Robimy wgłębienie i dodajemy jajko i cukier.
  3. Zagniatamy ciasto, dzielimy na pół i jedną połowę zagniatamy z kakao.
  4. Wstawiamy do lodówki na 1 godz.
  5. Rozwałkowujemy do grubości ok. 4-5 mm i wycinamy ciastka za pomocą formy ze stemplami.
  6. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.

Notatki

Nie macie przyrządu do wykrawania ze stemplami? To nie problem, można użyć noża i porobić dowolne kształty lub innych przyrządów do wykrawania ciastek. Kombinujcie, ogranicza Was tylko fantazja 🙂

- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/kruche-ciasteczka-stemplowane/
  • Keks z białek

    Keks z białek

    Pełny orzechów, owoców, rodzynek i pachnący skórką cytrynową i wanilią keks. Jedno z moich…
  • Krokiety z kapustą i grzybami

    Naleśniki uwielbiam chyba w każdej formie a jako krokiety z kapustą i grzybami są wyjątkow…
  • Blok czekoladowy

    Blok czekoladowy z bakaliami i herbatnikami na bazie mleka, mleka w proszku i kakao. Pamię…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Keks z białek

    Keks z białek

    Pełny orzechów, owoców, rodzynek i pachnący skórką cytrynową i wanilią keks. Jedno z moich…
  • Ciasto jak z bajki – pieczemy karpatkę

    Klasyczna karpatka to jedno z najbardziej wdzięcznych ciast, goszczących od lat na polskic…
  • Blok czekoladowy

    Blok czekoladowy z bakaliami i herbatnikami na bazie mleka, mleka w proszku i kakao. Pamię…
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery

Zobacz też

Kurczak curry w sosie śmietanowym

Wpadłem już w klimaty świąteczne, a przecież do wigilii człowiek coś jeść też musi. Kurcza…