Kosą po patelni Przepisy Obiad Kotlety ziemniaczane z kapustą i sosem grzybowym

Kotlety ziemniaczane z kapustą i sosem grzybowym

1

No to wracamy do kuchni staropolskiej - dość tych udziwnień, A jest coś bardziej polskiego jak pyry, kapucha i grzyby? No może dodał bym do tego kawał karkówki, ale będzie dzisiaj wege obiadek. Połączenie wręcz boskie i pewnie każdy z Was chociaż raz jadł to i pamięta ten smak. Tak więc nie będę się rozwodził nad zaletami tego dania, bo nie ma po co. Ono broni się samo - na talerzu. Zajadajcie, a jak jeszcze jakimś cudem nie próbowaliście to marsz do kuchni!

Kotlety ziemniaczane z kapustą i sosem grzybowym

Kotlety ziemniaczane z kapustą i sosem grzybowym

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 30 minut/y

Czas całkowity 1 godzina

Wielkość porcji 3 osoby

Składniki

    Kotlety
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • jajko
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka przyprawy do ziemniaków
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
    Farsz
  • 300 g słodkiej kapusty
  • 1 cebula
  • masło
  • 1/2 papryki czerwonej
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżki majeranku
    Sos grzybowy
  • 500 g świeżych leśnych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki śmietany
  • sól, pieprz
  • estragon
  • kilka kropel Maggi
  • masło
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Ugotowane w osolonej wodzie ziemniakii przeciskamy przez praskę. Pozostawiamy do wystudzenia.
  2. W tym czasie przygotowujemy sos. Kroimy cebulkę w kostkę. Na rozgrzanym maśle podsmażamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do tego dodajemy umyte i drobno pokrojone grzyby.
  3. Smażymy 15-20 minut dodajemy sól, pieprz, estragon i Maggi.
  4. Dokładnie mieszamy dodajemy śmietanę i posiekaną natkę pietruszki.
  5. Przygotowujemy farsz. Oczyszczona kapustę szatkujemy i gotujemy w małej ilości osolonej wody 15 minut.
  6. Na maśle przesmażamy drobno pokrojoną cebulkę, dokładamy drobno pokrojoną paprykę, chwilę smażymy i przekładamy do kapusty.
  7. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy majeranek.
  8. Mieszamy i redukujemy płyn, żeby było jego jak najmniej.
  9. Przygotowujemy ciasto. Do zimnych ziemniaków wsypujemy mąkę, pieprz,sól, przyprawę do ziemniaków i jajko. Dokładnie wyrabiamy na gładką masę.
  10. Zwilżonymi dłońmi formujemy kulki robimy wgłębienie nakładamy kapustę dokładnie zlepiamy i formujemy okrągły kotlecik.
  11. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na większej ilości tłuszczu na złoty kolor.
  12. Podajemy z wcześniej przygotowanym sosem grzybowym.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/kotlety-ziemniaczane-kapusta-sosem-grzybowym/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Obiad

Zobacz też

Mielone z indyka z warzywami i sosem pomidorowym

Jak to zobaczyłem to mi ślinka ciekła i żałowałem, że to nie na moim talerzu. Przepis dała…