Kotlety mielone

0

Dzisiaj jedziemy samymi klasykami więc na stole nie może zabraknąć kotletów mielonych. Podobno moje są boskie - sam nie wiem czemu bo robię je chyba zwyczajnie całkiem. Fakt są delikatne przez dodanie śmietany ale by zaraz je uwielbiać. A tak serio to idealny czas na nie - młodziutkie ziemniaczki, ogórek małosolny czy fasolka do tego i całość robi odpowiednie połączenie i wrażenie.

Kotlet mielony

Kotlet mielony

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 10 minut/y

Czas całkowity 25 minut/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, słodka papryka

Sposób przygotowania

  1. Mięso wkładamy do większej miski. wbijamy do środka jajko, dodajemy śmietanę, przyprawy, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i drobniutko posiekaną nać pietruszki i cebulę.
  2. Wszystko wyrabiamy na gładką masę.
  3. Lekko zwilżonymi rękoma lepimy kule, które później zgniatamy formując kotlety.
  4. Smażymy mniej więcej po 2-3 minuty z obu stron do uzyskania odpowiedniego koloru na oleju na średnim ogniu.
  5. Najlepsze z młodymi kartofelkami z mizerią lub fasolką.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/kotlety-mielone/


Ratujmy klasyki

  • Bigos

    Zdjęcie i przepis podesłała moja najwspanialsza i kochana sister Ania - dzięki (mam nadzie…
  • Ragout wołowe z papryką

    Ragout wołowy, czyli u nas to coś na kształt gulaszu, ale nie do końca. Sos jest mocno war…
  • Udziec indyka z grzybami

    Doskonały w smaku udziec z indyka nafaszerowany po brzegi pysznymi grzybami. Takie dania t…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Bigos

    Zdjęcie i przepis podesłała moja najwspanialsza i kochana sister Ania - dzięki (mam nadzie…
  • Ragout wołowe z papryką

    Ragout wołowy, czyli u nas to coś na kształt gulaszu, ale nie do końca. Sos jest mocno war…
  • Biała kiełbasa pieczona w winie

    W dzieciństwie za białą kiełbasą jakoś nie przepadałem, a teraz ją uwielbiam. Robiłem już …
Więcej przepisów w kategorii Mięso

Zobacz też

Bigos

Zdjęcie i przepis podesłała moja najwspanialsza i kochana sister Ania - dzięki (mam nadzie…