Kosą po patelni Przepisy Obiad Kotlety marchewkowe z płatków owsianych

Kotlety marchewkowe z płatków owsianych

0

Kotleciki robię już od wielu lat i jest to danie wyjątkowo lekkie ale sycące i do tego smaczne. O ile ktoś nie uznaje zasady, że bez mięsa to nie ma obiadu. Ja za mięso mam w codziennej diecie ale, że kiedyś je na jakiś czas całkiem odstawiłem to kombinowałem z tego typu przepisami. Teraz lubię do nich wracać i to danie smakuje mi bardzo.

Kotlety marchewkowe z płatków owsianych

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 30 minut/y
Czas gotowania 15 minut/y
Czas całkowity 45 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 duże marchewki
  • 1 jabłko
  • olej do smażenia
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, curry

Sposób wykonania:

  1. Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do ostudzenia. Jak się dobrze nasączą odlewamy nadmiar wody.
  2. Marchew i jabłko trzemy na tarce na grubych oczkach i mieszamy z płatkami.
  3. Doprawiamy do smaku i dodajemy jajko. Mieszanka powinna być lepiąca się i gęsta.
  4. Aby uformować kotleciki warto wcześniej przygotować sobie naczynie z zimną wodą. Maczamy ręce w naczyniu i formujemy małe kotleciki.
  5. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru (nie panierujemy). Kotleciki mają chrupiącą skórkę.
  6. Podajemy z ryżem lub kaszą i surówką.