Kokosanki

0

Po zrobieniu pączków z 6 żółtek zostaje nam nadmiar białka … i co z nim zrobić? Nic prostszego jak kokosanki.

Kokosanki

Kokosanki

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 15 minut/y

Czas całkowity 45 minut/y

Wielkość porcji 2-4 osoby

Składniki

  • 6 białek
  • 20 dkg wiórków kokosowych
  • 1 szklanka cukru

Sposób przygotowania

  1. Białka ubijamy do uzyskania sztywnej piany – radzę by przyspieszyć proces dodać szczyptę soli a potem stopniowo cukier gdy zrobi się piana już trochę sztywna.
  2. Do tak ubitej piany dodajemy wiórki i jeszcze chwilę ubijamy. Można tez to robić i chyba wygodniej mikserem.
  3. Nakładamy łyżką lub szprycą małe ciasteczka na papier do pieczenia na dużej blaszce i wstawiamy do rozgranego piekarnika.
  4. Pieczemy w 150 stopniach 15 minut.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/kokosanki/
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Keks z białek

    Keks z białek

    Pełny orzechów, owoców, rodzynek i pachnący skórką cytrynową i wanilią keks. Jedno z moich…
  • Ciasto jak z bajki – pieczemy karpatkę

    Klasyczna karpatka to jedno z najbardziej wdzięcznych ciast, goszczących od lat na polskic…
  • Kruche ciasteczka – stemplowane

    Pyszne kruche ciasteczka - niezwykle proste i mało składników, ale wychodzi ich sporo i są…
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery
  • to się cieszę że smakują 🙂

  • Krystyna Krejner

    zrobiłam je są cudowne…..

Zobacz też

Kurczak curry w sosie śmietanowym

Wpadłem już w klimaty świąteczne, a przecież do wigilii człowiek coś jeść też musi. Kurcza…