Kosą po patelni Przepisy Obiad Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

0

Ponieważ poniedziałki są raczej dołujące, to na poprawę humoru może być coś bardziej radosnego niż knedle ze śliwkami? Taki obiadek po ciężkim dniu, niebo w ustach. Tradycyjne danie wszystkim pewnie znane, ale ma swój niepowtarzalny urok. Polane śmietaną z nutą cynamonu. Można też śmietanę posłodzić i pomieszać z cynamonem robiąc sos do polewania. Polecam.

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas gotowania 30 minut/y

Czas całkowity 50 minut/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

  • 500 g śliwek węgierek
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól, cukier, cynamon
  • śmietana 18% do polania

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przeciskamy przez praskę i studzimy.
  2. W misce łączymy z mąką jajkiem i wyrabiamy cisto podsypując mąką.
  3. Formujemy wałek śr. 5 cm, kroimy na krążki 1,5 cm i rozwałkowujemy.
  4. Układamy wydrylowane śliwki na środek, posypujemy połową łyżeczki cukru na jeden knedel i szczyptą cynamonu.
  5. Zaklejamy w kulki i gotujemy w osolonej wrzącej wodzie z odrobiną oleju od wypłynięcia 4-5 min.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/knedle-ze-sliwkami/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Obiad

Zobacz też

Kolorowa babka piaskowa na oleju

Zwykłe dwukolorowe babki piaskowe już nam się znudziły, więc powstała kolorowa babka piask…