Kosą po patelni Przepisy Mięso Klops z jajkiem i papryką

Klops z jajkiem i papryką

1

No to klops... mamy klops. I go wcinamy, że nam się uszy trzęsą. Mnie osobiście zwykłe mielone się już dawno przejadły, a to fajne urozmaicenie. Pieczone, a nie smażone mięso mielone jest o wiele delikatniejsze. Do tego nie ma tyle tłuszczu ze smażenia. No i można wsadzić do środka różne fajne rzeczy, jak ja w tej wersji jajko i paprykę. Roboty wcale nie jest dużo tylko sporo się czeka.

Klops z jajkiem i papryką

Klops z jajkiem i papryką

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 1 godzina, 45 minut/y

Czas całkowity 2 godzin/y

Wielkość porcji 4-5 osób

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego najlepiej mieszane
  • 1 cebula
  • 0,5 papryki
  • 6 jajek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 sucha bułka lub 4 łyżki bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. 4 jajka gotujemy na twardo i studzimy.
  2. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zdejmujemy z patelni i zostawiamy do przestudzenia.
  3. Bułkę namaczamy w wodzie i odciskamy. Dodajemy ją do mięsa z dwoma jajkami, przyprawami, natką i przesmażoną cebulą i papryką.
  4. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania kleistej masy.
  5. 1/3 mięsa wkładamy na dno keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia, układamy na środku w rządku jajka.
  6. Wykładamy resztę mięsa na boki i górę tak by jajka były na środku.
  7. Pieczemy ok. 1,5 godziny w 170 stopniach, aż wierzch się zrumieni.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/klops-jajkiem-papryka/

A dla miłośników tradycji – Kotlety mielone

  • Udziec indyka z grzybami

    Doskonały w smaku udziec z indyka nafaszerowany po brzegi pysznymi grzybami. Takie dania t…
  • Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką

    Klasyczny placek drożdżowy ze śliwkami, zawsze pyszny i zawsze trafiony, bo nie pamiętam c…
  • Grzyby po cygańsku

    Przepis od mojego Ojca pasjonata grzybów wszelakich, a że w tym roku jest tego tyle w lasa…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Mięso
  • Krystyna Krejner

    mnie też chodzi,ale nie wychodzi nie jem jajek.

  • Pingback: Klops z jajkiem i papryką | FlyB Kulinaria()

  • oj za mną też chodził długo i wreszcie wydreptał sobie miejsce na talerzu 🙂

  • zlapinska

    oj, „chodzi” za mną ostatnio taki klops… mniam

Zobacz też

Udziec indyka z grzybami

Doskonały w smaku udziec z indyka nafaszerowany po brzegi pysznymi grzybami. Takie dania t…