Keks pieczarkowy

1

Keks pieczarkowy z warzywami i wędliną, zapiekany w piecu jak ciasto. Napakowany po brzegi dodatkami wyśmienicie smakuje na ciepło jak i na zimno. Z dodatkiem jakiegoś sosu lub bez. Sycące, pyszne i aromatyczne danie, zarówno jako przystawka jak i danie główne.

Keks pieczarkowy

Keks pieczarkowy

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 1 godzina

Czas całkowity 1 godzina, 30 minut/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

    Ciasto
  • 125 g margaryny
  • 4 jajka
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki papryki słokiej
  • pół łyżeczki majeranku
    Dodatki
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 100 g żółtego sera
  • 100 g dowolnej wędliny
  • 1 papryka czerwona
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • masło klarowane do smażenia
  • bułka tarta do wysypania formy

Sposób przygotowania

  1. Pieczarki myjemy i kroimy w grubą kostkę. cebulę również w kostkę. Przesmażamy cebulę na maśle, dodajemy pieczarki i dusimy do odparowania wody. Odstawiamy do wystudzenia.
  2. Ser, wędlinę i paprykę kroimy w kostkę. Natkę siekamy drobno.
  3. Do miski dodajemy pokrojoną w kostkę ciepłą margarynę, żółtka i połowę mąki zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieramy na gładką masę dodając pół szklanki wody. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta drożdżowego.
  4. Dodajemy pokrojone warzywa i przyprawy oraz pieczarki. Posypujemy resztą mąki tak by obtoczyć dodatki.
  5. Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli na sztywno i dodajemy do ciasta delikatnie wszystko mieszając.
  6. Wkładamy do formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypaną bułką tartą i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/keks-pieczarkowy/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Obiad

Zobacz też

Placek ziemniaczany z pieczarkami i warzywami

Wersja wege placka po węgiersku czyli placek ziemniaczany z pieczarkami i warzywami. Nie j…