Kosą po patelni Przepisy Kapuśniak z kaszą

Kapuśniak z kaszą

0

Aromatyczny i pyszny kapuśniak z kaszą np. jęczmienną, ale można i użyć innej zależnie jak komu pasuje. Wzbogacona całość cebulą, boczkiem i kiełbasą. Bardzo treściwa i rozgrzewająca zupa na chłodne dni. Lekko kwaskowa, zbalansowana przez słodycz warzyw i cebuli. Polecam każdemu. nie tylko miłośnikom kapusty.

Kapuśniak z kaszą

Kapuśniak z kaszą

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 30 minut/y

Czas całkowity 45 minut/y

Wielkość porcji 4 osoby

Składniki

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 4 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 4 kapelusze grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • plaster boczku wędzonego surowego
  • 2 kawałki kiełbasy śląskiej
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 1 kostka rosołowa
  • sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania

  1. Kapustę płuczemy najlepiej kilka razy, szatkujemy i wkładamy do garnka zalewając wodą tak by była przykryta. Gotujemy na małym ogniu do miękkości.
  2. Do drugiego większego garnka ścieramy na tarce na grubych oczkach obraną marchew, seler i pietruszkę. Dodajemy liść laurowy i ziele. Nie solimy. Wsypujemy kaszę i zalewamy ok litrem wody. Wstawiamy na średni ogień i gotujemy do miękkości warzyw.
  3. Ma patelni rumienimy i podtapiamy boczek pokrojony w kostkę. Dodajemy cebulę pokrojoną drobno, podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w półplasterki i podsmażamy.
  4. Przekładamy kapustę do garnka z warzywami i dodajemy zawartość patelni. Wszystko dokładnie mieszamy dodajemy kostkę rosołową, Solimy, pieprzymy i dodajemy majeranek oraz płyn z gotowania kapusty do smaku.
  5. Całość gotujemy jeszcze koło 10 minut i wcinamy.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/kapusniak-z-kasza/
  • Grzybki piernikowe

    Nie będę ukrywał grzybki piernikowe to strasznie pracochłonne ciastka. Jednak warto się po…
  • Uszka wigilijne smażone

    Jest to wersja mojej Babci Natalii przywieziona jako potrawa regionalna z Wilna gdzie mies…
  • Przepisy na pyszną kapustę na Wigilię

    Kapusta stanowi nieodłączny element Wigilijnych przysmaków. Nie wiecie w jaki sposób przyg…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Przepisy
  • ło matkooooo… kapuśniak to zupa, którą pamiętam z dzieciństwa! Chyba ze sto lat nie jadłam, a chodzi mi po głowie od jakiegoś czasu – dzięki za przepis! 🙂

Zobacz też

Najpopularniejsze dania kuchni włoskiej – jak je przyrządzić?

Kuchnia włoska od lat cieszy się sporą popularnością. Polacy docenili niepowtarzalne połąc…