Kosą po patelni Przepisy Kanie w zalewie octowej

Kanie w zalewie octowej

0

Smażone, panierowane kanie w zalewie octowej z cebulką. Podobno pycha. Podobno bo przepis podał mi Ojciec, a sam tego nie jadłem - pierwszy raz to wypróbuje na sobie. Na efekt trzeba jednak chwilę poczekać, by się przegryzło. Macie odwagę, to sprawdzajcie też na sobie i robimy wszyscy za króliki doświadczalne. A może ktoś już jadł to wg. tego przepisu i może podzielić się wrażeniami, to zapraszam.

Kanie w zalewie octowej

Kanie w zalewie octowej

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 15 minut/y

Czas całkowity 45 minut/y

Wielkość porcji 2 słoiki po 600 ml

Składniki

    Do środka
  • 8 kani
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • maka pszenna
  • sól, pieprz
  • cebula
  • olej do smażenia.
    Zalewa:
  • 3 szklanki wody
  • 125 ml octu 10%
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 3/4 łyżki soli
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego

Sposób przygotowania

  1. Kanie myjemy, dzielimy na kawałki, solimy i pieprzymy odstawiamy by obciekły.
  2. Następnie wszystkie składniki zalewy, gotujemy 15 minut.
  3. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w pół plasterki i zaparzamy wrzątkiem, odcedzamy i zostawiamy na sitku.
  4. W jednym naczyniu roztrzepujemy jajka z odrobiną soli, natomiast w drugim mieszamy bułkę tartą z mąką w stosunku 1:1.
  5. Kanie zanurzamy w jajku i obtaczamy w panierce.
  6. Smażymy z obu stron i gorące wkładamy do słoików, przekładając cebulką i zalewamy zalewą.
  7. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 10 minut.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/kanie-zalewie-octowej/

Zobacz też sprawdzony przepis na grzyby marynowane.

Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Przepisy

Komentarze

Uwaga: Komentarze zawierające linki do serwisów zewnętrznych są moderowane i wstawianie jedynie po zatwierdzeniu. W praktyce wygląda to jednak tak, że nie są zazwyczaj wstawiane w ogóle. Poczytaj zasady współpracy lub napisz do mnie jak chcesz zaprosić na swój serwis. Tylko komentarze zawierające linki do merytorycznych treści, zgodne z tematyką i pomocne innym użytkownikom, będą zatwierdzane.

Zobacz też

Babeczki banonowo-czekoladowe z płatkami owsianymi

Pyszne, miękkie, wilgotne w środku babeczki bananowo-czekoladowe. Jedyny minus, że znikają…