Kosą po patelni Przepisy Grzyby Kanie w cieście piwnym

Kanie w cieście piwnym

0

Kolejne grzybki tym razem kanie prawie jak kotlety. Panierowane w cieście piwnym mają wyjątkowy smak. Grzyby te mają niesamowitą strukturę i są bardzo delikatne w smaku. Łatwo je niestety pomylić z innymi trującymi więc starajcie się wykorzystywać kanie z pewnego źródła lub jak wiecie jak je odróżnić zbierajcie sami.

Kanie w cieście piwnym

Wielkość porcji 2 osoby

Czas przygotowania 10 minut/y
Czas gotowania 10 minut/y
Czas całkowity 20 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 4 kanie (kapelusze)
  • 0,5 szklanki piwa jasnego
  • 0,5 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • pierz

Sposób wykonania:

  1. W wysokiej misce wyrabiamy rózgą ciasto z piwa, mąki i soli musi być dość gęste. Doprawiamy pieprzem.
  2. Kanie dokładnie myjemy i osuszamy.
  3. Zanurzamy w cieście by pokryło je z obu stron i smażymy na oleju najpierw blaszkami do góry następnie przewracamy.
  4. Smażymy na złoty kolor.