Kosą po patelni Przepisy Obiad Kalafior zapiekany

Kalafior zapiekany

0

Czasem mam dość klasycznych dodatków do mięsa, a że miałem tylko do odgrzania solidny kawał gęsi to stwierdziłem - czas na kalafior. Taki z wody z bułką by był trochę za banalny do gęsiny - no to go podpieczemy. Kolendra daje lekko kwaskowy posmak, papryka z curry ostrość a całość się świetnie z mięsem komponowała.

Kalafior zapiekany

Kalafior zapiekany

Czas przygotowania 10 minut/y

Czas gotowania 40 minut/y

Czas całkowity 50 minut/y

Wielkość porcji 3 osoby

Składniki

  • 1 średni kalafior
  • 4 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej lub słodkiej
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki.
  2. Podgotowujemy w osolonej wodzie około 7-8 minut.
  3. Wyjmujemy z wody i studzimy.
  4. W dużej misce wlewamy olej i dosypujemy przyprawy. Wkładamy kalafior i dokładnie go obtaczamy w oleju i przyprawach.
  5. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i wsadzamy do środka lekko rozgniecione nożem ząbki czosnku.
  6. Wstawiamy na 20-25 minut do piekarnika 180 stopni.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/kalafior-zapiekany/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Obiad

Zobacz też

Kruche ciastka owsiane z bakaliami

Pyszne, kruche ciastka owsiane z bakaliami, idealne do kawy czy herbaty. Delikatna nutka c…