Kosą po patelni Przepisy Drób Kacze udka w warzywach

Kacze udka w warzywach

0

W zasadzie to nie w warzywach, a gęstym aromatycznym sosie warzywnym. Może jego kolor jest taki sobie, ale tu liczy się smak. Udka wychodzą delikatne, pachnące i soczyste. Można je podawać z ziemniakami lub kluseczkami, Dodatek w formie surówki zbędny wszystkie warzywa mam w sosie, więc podajmy go na talerz sporo i po kłopocie.

Kacze udka w warzywach

Kacze udka w warzywach

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 1 godzina, 30 minut/y

Czas całkowity 1 godzina, 45 minut/y

Wielkość porcji 2 osoby

Składniki

  • 2 kacze udka
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1 łyżeczka smalcu gęsiego
  • kawałek selera i pora
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 70 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz
  • 3 ziela angielskie
  • 1 listek laurowy

Sposób przygotowania

  1. Udka myjemy, osuszamy, delikatnie nacinamy skórkę, nacieramy solą i odstawiamy na pół godziny.
  2. Umyte warzywa kroimy na kawałki, cebulę w kostkę.
  3. Na rozgrzanej patelni smażymy udka na gęsim smalcu z obu stron na złoty kolor. Przekładamy do płaskiego garnka.
  4. Na pozostawionym tłuszczu smażymy warzywa, oprócz cebuli i czosnku przez 5 minut mieszając. Przekładamy do garnka z udkami starając się pozostawić tłuszcz na patelni.
  5. Do garnka wlewamy tyle wody żeby lekko przykryła udka z warzywami. Dodajemy ziele angielskie,liść laurowy, sól, pieprz i gałązki tymianku. Przykrywamy i gotujemy przynajmniej godzinę, żeby mięso było miękkie.
  6. Podgrzewamy pozostawiony tłuszcz na patelni i smażymy na nim cebulę i czosnek i przekładamy do garnka.
  7. Gdy mięso jest już miękkie wyjmujemy udka. Z wywaru usuwamy ziele angielskie i liść laurowy. Miksujemy warzywa na gładką masę wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy.
  8. Sos wykładamy na talerze układamy na nim udka.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/kacze-udka-warzywach/
  • Kurczak curry w sosie śmietanowym

    Kurczak curry w sosie śmietanowym

    Wpadłem już w klimaty świąteczne, a przecież do wigilii człowiek coś jeść też musi. Kurcza…
  • Barszcz czerwony wigilijny

    U mnie w domu zawsze był barszcz czerwony na święta, taki trochę inny niż zwykły bo bez mi…
  • Risotto z pomidorami i szpinakiem

    Pełne smaków risotto z pomidorami i szpinakiem, smakuje nie tylko miłośnikom kuchni wegeta…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Drób
  • dziękuję bardzo za miłe słowa 🙂 i wzajemnie bo też podglądam już trochę na fb Twoje wyroby 🙂 pozdrawiam

  • kuchniabellissima

    Lubię Twoje przepisy ! Mam podobny gust kulinarny 😊 . Taką kaczkę też bym zjadła z chęcią- muszę wypróbować z tego przepisu

  • Pingback: Kacze udka w warzywach | FlyB Kulinaria()

Zobacz też

Uszka wigilijne smażone

Jest to wersja mojej Babci Natalii przywieziona jako potrawa regionalna z Wilna gdzie mies…