Kosą po patelni Przepisy Jajecznica z cebulą i kiełbasą

Jajecznica z cebulą i kiełbasą

0

Wiecie po czym poznać, że ktoś przeżyje dłużej niż my koniec świata? 🙂 Bo umie robić jajecznicę. Kurę przecież łatwiej złapać niż upolować jelenia. Tak wiem danie banalne ale obiecałem sobie, że będą tu przepisy i dziwne i proste - studenci też czasem gotują a nie każdego Mama w domu nauczyła. Łyżka śmietany w jajecznicy jest fajna bo sprawi, że jajka są o wiele bardziej delikatne. Nie próbowaliście to sprawdzić nie zaszkodzi.

Automatycznie zapisany szkic

Automatycznie zapisany szkic

Czas przygotowania 10 minut/y

Czas gotowania 5 minut/y

Czas całkowity 15 minut/y

Wielkość porcji 2 osoby

Składniki

  • 6 jajek
  • 2 kawałki kiełbasy np śląskiej lub kilka mniejszych kiełbasek
  • 1 duża cebula (w sumie to nawet dwie)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka śmietany

Sposób przygotowania

  1. Jajka ubijamy ze śmietaną solą i pieprzem.
  2. Kiełbasę kroimy w małe kawałki )półplasterki jak śląska)
  3. Cebulę kroimy w półpiórka.
  4. Cebulę smażymy na masełku lekko soląc do przeszklenia. (można dodać też czosnek jak ktoś lubi i łyżkę oleju jak mu się tego za bardzo pilnować i mieszać nie chce).
  5. Dodajemy kiełbasę i smażymy lekko rumieniąc razem z cebulą
  6. Wlewamy masę z jajek i stale mieszając równomiernie oddzielamy ścięte jajka od spodu patelni do uzyskania konsystencji takiej jak lubimy. Polecam średni ogień a ja czasem nawet zdejmuję z ognia patelnie jak zaczyna się za mocno ścinać.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/jajecznica-cebula-kielbasa/

Follow my blog with Bloglovin

  • Faworki (chrusty)

    Faworki lub chrusty, jak kto woli nazwa zależna od regionu, to nieodłączny element karnawa…
  • Sałatka warstwowa z tuńczykiem na krakersach

    Bardzo prosta ale niezwykle smaczna i efektowna sałatka warstwowa z tuńczykiem na krakersa…
  • Jajka faszerowane z chrzanem

    Szybkie i proste danie czyli jajka faszerowane z chrznem. W sam raz na niespodziewanych go…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Faworki (chrusty)

    Faworki lub chrusty, jak kto woli nazwa zależna od regionu, to nieodłączny element karnawa…
  • Filet z indyka faszerowany

    Niesamowicie aromatyczny filet z indyka faszerowany cukinią, pomidorami, mozzarellą, cebul…
  • Sałatka z kotletami z kurczaka

    Zrobiliście kiedyś kotlety z rozmachem jak dla pułku wojska a domownicy zjedli część i zos…
Więcej przepisów w kategorii Przepisy

Zobacz też

Faworki (chrusty)

Faworki lub chrusty, jak kto woli nazwa zależna od regionu, to nieodłączny element karnawa…