Kosą po patelni Przepisy Jajecznica z boczkiem i cebulą

Jajecznica z boczkiem i cebulą

1

Jedno z lepszych śniadań jakie znam czyli pyszna, kremowa i pachnąca jajecznica z boczkiem i cebulą. Uwielbiam cebulę w jajkach w sumie to kiedyś w domu rodzinnym jedliśmy wręcz czasem, cebulę duszoną oklejoną trochę jajkami i trudno to było nazwać jajecznicą. Dlatego kroję ją w piórka i dodaję jej dużo - ale jak ktoś nie przepada to radzę pokroić drobno. Za boczkiem i tłustym w ogóle nie przepadam jakoś ale to jedna z niewielu form, przyswajalna dla mnie. Można to zastąpić z powodzeniem kiełbasą, jednak to już nie to samo. Pomidory też nie każdy lubi na ciepło i to już mój dodatek, który wzbogaca trochę smak. Można je podać równie dobrze obok na talerzyku czy pokroić na chleb. Wiem, większość pewnie wie jak się robi ten przepis, ale ostatnio miałem pytania dość często o takie podstawy więc i takie przepisy tu się czasem pojawią.

Jajecznica z boczkiem i cebulą

Jajecznica z boczkiem i cebulą

Czas przygotowania 10 minut/y

Czas gotowania 5 minut/y

Czas całkowity 15 minut/y

Wielkość porcji 2-3 osoby

Składniki

  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka śmietany 18%
  • 150 g boczku wędzonego
  • 1 duża cebula
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Boczek kroimy w kostkę a cebule w piórka. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i obsmażamy tak by wytopić tłuszcz i by się zarumienił.
  2. Dodajemy łyżkę masła i wrzucamy cebulę. Dodajemy pieprz i drobno posiekany czosnek i czekamy aż zmięknie. Dorzucamy pomidory pokrojone w ćwiartki i smażymy aż lekko się rozwalą.
  3. W osobnym naczyniu roztrzepujemy posolone jajka ze śmietaną. Radzę dobrze to zrobić bo to pierwszy sekret udanej jajecznicy.
  4. Zmniejszamy ogień pod patelnią i wlewamy jajka. Teraz cały czas mieszając na małym ogniu staramy się uzyskać taką konsystencję jak lubimy. Mieszając i smażąc na małym ogniu sprawimy, że jajecznica będzie delikatna i kremowa. I to jest drugi sekret.
  5. Gdy już jajka będą na pół ścięte, dodajemy szczypiorek zostawiając trochę do dekoracji.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/jajecznica-boczkiem-cebula/
  • Kolorowa babka piaskowa na oleju

    Zwykłe dwukolorowe babki piaskowe już nam się znudziły, więc powstała kolorowa babka piask…
  • Paella z kurczakiem

    Paella z kurczakiem to bardzo sycące danie rodem z Hiszpanii. Jest sporo odmian tego dania…
  • Sałatka z buraków Cygany

    Szalenie prosta sałatka z buraków Cygany to potrawa wileńska. Buraki w towarzystwie fasoli…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Kolorowa babka piaskowa na oleju

    Zwykłe dwukolorowe babki piaskowe już nam się znudziły, więc powstała kolorowa babka piask…
  • Paella z kurczakiem

    Paella z kurczakiem to bardzo sycące danie rodem z Hiszpanii. Jest sporo odmian tego dania…
  • Pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami

    Pierogi Babci Jadzi czyli smażone na głębokim tłuszczu pierogi drożdżowe z kapustą i grzyb…
Więcej przepisów w kategorii Przepisy

Zobacz też

Kolorowa babka piaskowa na oleju

Zwykłe dwukolorowe babki piaskowe już nam się znudziły, więc powstała kolorowa babka piask…