Kosą po patelni Przepisy Mięso Gulasz wołowy z kluseczkami

Gulasz wołowy z kluseczkami

0

Klasyczny gulasz z mięsa wołowego z papryką i grzybami (mogą być pieczarki) jednak podany dla odmiany z kluseczkami. Trochę z tym roboty jest ale nie należy to danie do trudnych. Podsmażamy, dusimy i gotowe. Spokojnie można podawać z ziemniakami, kopytkami, kaszą czy ryżem - tym razem zastosowałem kluseczki i smakowało, wg. mnie o wiele lepiej. Na zdjęciu nie wyglądają na łyżka kładzione bo wykonane z użyciem przyrządu do robienia kluseczek, ale akurat technik jakie można wykorzystać do zrobienia tego dania jest pełno. Polecam ten klasyczny i smaczny obiad.

Gulasz wołowy z kluseczkami

Gulasz wołowy z kluseczkami

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 1 godzina, 30 minut/y

Czas całkowity 1 godzina, 45 minut/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

    Gulasz
  • 500 g wołowiny
  • 5 suszonych kapeluszy grzybów
  • 1/2 strąka papryki czerwonej
  • 1 średnia cebula
  • 50 ml wina czerwonego
  • 3 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • olej do smażenia.
    Kluseczki łyżka kładzione
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

  1. Mięso myjemy i kroimy na kawałki, przesmażamy na oleju lekko rumieniąc. Przekładamy do garnka i zalewamy winem. Na pozostałym oleju przesmażamy cebulę, przekładamy do garnka z mięsem dodajemy przełamane na pół kapelusze grzybów, ziele angielskie, liść laurowy.
  2. Zalewamy wodą 2 cm powyżej zawartości garnka, zagotowujemy i zmniejszamy ogień.
  3. Wolno gotujemy do miękkości mięsa ok.1 godziny. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, solimy, dodajemy pieprz i gotujemy ok.10 minut. W tym czasie śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną wody, hartujemy sosem i wlewamy do garnka - chwilę gotujemy.
  4. Teraz kluseczki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto, aż będzie odchodziło od łyżki.
  5. Kładziemy łyżką, moczoną we wrzątku, kluseczki na gotującą się osoloną wodę. Jeżeli ktoś posiada przyrząd do robienia kluseczek to idealnie do tego się nadaje, efekt jak na zdjęciu. Można też lać ciasto do wrzątku przez lejek lub ścinać nożem z deseczki.Gotujemy od wypłynięcia 2-3 minuty.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/gulasz-wolowy-z-kluseczkami/

 

Inny pomysł na mięso wołowe duszone? Polecam – Ragout wołowe z papryką.

Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Żeberka w sosie z grzybami

    Powiem szczerze, że jako dziecko za tym daniem nie przepadałem. Żeberka w sosie z grzybami…
  • Bigos

    Bigos

    Zdjęcie i przepis podesłała moja najwspanialsza i kochana sister Ania - dzięki (mam nadzie…
  • Ragout wołowe z papryką

    Ragout wołowe z papryką

    Ragout wołowy, czyli u nas to coś na kształt gulaszu, ale nie do końca. Sos jest mocno war…
Więcej przepisów w kategorii Mięso

Zobacz też

Kurczak curry w sosie śmietanowym

Wpadłem już w klimaty świąteczne, a przecież do wigilii człowiek coś jeść też musi. Kurcza…