Kosą po patelni Przepisy Mięso Gulasz wieprzowy z warzywami

Gulasz wieprzowy z warzywami

0

Gulasz pełen warzyw - jest ich naprawdę dużo. Ale warto to kroić dusić smażyć i mieszać... oj warto bo jest pyszny. Mięso mięciutkie jak i warzywa i bardzo dużo smaków w jednym daniu. Podajemy z makaronem, kaszą, ryżem lub ziemniakami jak komu pasuje ja tam wcinam nawet z chlebem. Nie jest to szybkie danie ale smak wynagrodzi wam tą pracę.

Gulasz wieprzowy z warzywami

Gulasz wieprzowy z warzywami

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 45 minut/y

Czas całkowity 1 godzina, 15 minut/y

Wielkość porcji 4 osoby

Składniki

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • 4 pomidory obrane ze skórki
  • 2 marchewki
  • po 2 garście fasolki szparagowej żółtej i zielonej
  • natka pietruszki
  • koperek
  • sól, pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 5 łyżek białego wina
  • 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • olej

Sposób przygotowania

  1. Mięso myjemy i kroimy w kostkę kub paski wkładamy do marynaty z sosu sojowego, 2 łyżek oleju, wina i odstawiamy na godzinę.
  2. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w pół plasterki. Myjemy pieczarki osuszamy i kroimy w paski. Myjemy i oczyszczamy z gniazd nasiennych paprykę kroimy w paski. Obraną i umytą marchewkę kroimy w pół plasterki. Fasolkę umytą kroimy na 2 cm kawałki. Siekamy też natkę i koperek - ufff.
  3. W rozgrzanym woku lub dużej patelni smażymy mięso wraz z marynatą 10 minut. Przekładamy do dużego garnka zalewamy wodą żeby przykryła mięso, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu.
  4. Do pustego już woka wlewamy 2 łyżki oleju, dodajemy cebulkę i chwilę smażymy, dodajemy pieczarki i smażymy 2-3 minuty.
  5. Dokładamy marchewkę, fasolkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy mieszając, dodajemy paprykę i znów smażymy 2-3 minuty.
  6. Na końcu dodajemy pokrojone pomidory i smażymy 10 minut.
  7. Wszystkie warzywa przekładamy do garnka z mięsem dokładnie mieszamy i gotujemy 20 minut.
  8. Doprawiamy przyprawami, solą i pieprzem. Gdyby sos był rzadki zagęszczamy mąką. Na koniec dodajemy pietruszkę i koperek.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/gulasz-wieprzowy-warzywami/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Mięso

Zobacz też

Jak wybrać kawę idealną? – praktyczne porady dla kupujących

Nim znajdziemy swoja ulubiona kawę mija zazwyczaj bardzo wiele czasu, bo dla niektórych je…