Kosą po patelni Przepisy Drób Gulasz z indyka z papryką i pomidorami

Gulasz z indyka z papryką i pomidorami

1

Gulasz z indyka z papryką i pomidorami z dodatkiem wina, cebuli, podany na zielonym makaronie tagliatelle musicie przyznać, że prezentuje się doskonale. A smak? Dla mnie boski... jeśli porządnie przyprawicie całość to smaki się zlewają w piękną kompozycję. Mięso jest wyraziste, warzywa nadają trochę lekkości a odrobina wina charakteru potrawie. Spokojnie możecie to zrobić na jakąś okazjonalną kolacje lub zwykły obiad. Zdrowe mięso, zero ciężkiego sosu a makaron jak ktoś nie lubi można zastąpić czymś innym i prawie danie fit... dobra wiem, że prawie.

Gulasz z indyka z papryką i pomidorami

Gulasz z indyka z papryką i pomidorami

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 30 minut/y

Czas całkowity 45 minut/y

Wielkość porcji 2 osoby

Składniki

  • 400 g mięsa z uda indyka na gulasz
  • 200 g makaronu ze szpinakiem
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 1 puszka pomidorów bez skóry
  • 1-1,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 kieliszek wina czerwonego półwytrawnego
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • bazylia, pieprz, słodka papryka, sól

Sposób przygotowania

  1. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie do lekkiego zeszklenia, dodajemy czosnek pokrojony drobno i dodajemy mięso pokrojone w kostkę. Obsmażamy chwilę, dolewamy wino pozwalamy by lekko odparowało i zalewamy połowa bulionu.
  2. Zmniejszamy ogień i dusimy najlepiej pod przykryciem około 15 minut.
  3. Paprykę kroimy w grubsze kawałki, a pomidory w kostkę. Dodajemy do mięsa warzywa i przyprawiamy, solimy. Dalej smażymy na średnim ogniu całość, od czasu do czasu podlewając resztą bulionu i mieszając. Zajmie to pewnie kolejne 15 minut. Jak płyn za szybko odparowuje zmniejszamy ogień.
  4. Pod koniec smażenia jak mięso będzie już miękkie pozwalamy by płyn nam odparował, pozostawiamy go jednak trochę na patelni.
  5. Kładziemy na ugotowany wcześniej wg. przepisu na opakowaniu makaron. Możemy posypać dodatkowo pietruszką.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/gulasz-indyka-papryka-pomidorami/
  • Kurczak curry w sosie śmietanowym

    Kurczak curry w sosie śmietanowym

    Wpadłem już w klimaty świąteczne, a przecież do wigilii człowiek coś jeść też musi. Kurcza…
  • Wino odpowiednio podane

    Sklep z winem online to doskonała propozycja dla tych, którzy chcieliby poznać różne smaki…
  • Risotto z pomidorami i szpinakiem

    Pełne smaków risotto z pomidorami i szpinakiem, smakuje nie tylko miłośnikom kuchni wegeta…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Drób
  • no podobno ja właśnie mam dar przekonywania 🙂 A pytam, bo znajomi jadą do mojej ukochanej włoskiej wiochy niedługo (ja niestety tym razem nie mogę) i mogą mi przywieźć winko – 5 litrów czerwonego za kilka eurasów 😛

  • naczytane.blogspot.com

    Papryka, pomidory, drób – oh, oh, moje smaczki 🙂

  • dla mnie bomba ale wolałbym kieliszek do środka i wiadro wina obok – jak się skończy wino to wiadro pewnie też się przyda – kurcze idę po wino jakieś do sklepu namówiłaś mnie 🙂

  • Karol, myślisz, że jak zamiast kieliszka wleję wiadro wina, to też da radę? 😉

Zobacz też

Uszka wigilijne smażone

Jest to wersja mojej Babci Natalii przywieziona jako potrawa regionalna z Wilna gdzie mies…