Kosą po patelni Przepisy Święta Boże narodzenie Gulasz z indyka z papryką i pomidorami

Gulasz z indyka z papryką i pomidorami

1

Gulasz z indyka z papryką i pomidorami z dodatkiem wina, cebuli, podany na zielonym makaronie tagliatelle musicie przyznać, że prezentuje się doskonale. A smak? Dla mnie boski... jeśli porządnie przyprawicie całość to smaki się zlewają w piękną kompozycję. Mięso jest wyraziste, warzywa nadają trochę lekkości a odrobina wina charakteru potrawie. Spokojnie możecie to zrobić na jakąś okazjonalną kolacje lub zwykły obiad. Zdrowe mięso, zero ciężkiego sosu a makaron jak ktoś nie lubi można zastąpić czymś innym i prawie danie fit... dobra wiem, że prawie.

Gulasz z indyka z papryką i pomidorami

Gulasz z indyka z papryką i pomidorami

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 30 minut/y

Czas całkowity 45 minut/y

Wielkość porcji 2 osoby

Składniki

  • 400 g mięsa z uda indyka na gulasz
  • 200 g makaronu ze szpinakiem
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 1 puszka pomidorów bez skóry
  • 1-1,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 kieliszek wina czerwonego półwytrawnego
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • bazylia, pieprz, słodka papryka, sól

Sposób przygotowania

  1. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie do lekkiego zeszklenia, dodajemy czosnek pokrojony drobno i dodajemy mięso pokrojone w kostkę. Obsmażamy chwilę, dolewamy wino pozwalamy by lekko odparowało i zalewamy połowa bulionu.
  2. Zmniejszamy ogień i dusimy najlepiej pod przykryciem około 15 minut.
  3. Paprykę kroimy w grubsze kawałki, a pomidory w kostkę. Dodajemy do mięsa warzywa i przyprawiamy, solimy. Dalej smażymy na średnim ogniu całość, od czasu do czasu podlewając resztą bulionu i mieszając. Zajmie to pewnie kolejne 15 minut. Jak płyn za szybko odparowuje zmniejszamy ogień.
  4. Pod koniec smażenia jak mięso będzie już miękkie pozwalamy by płyn nam odparował, pozostawiamy go jednak trochę na patelni.
  5. Kładziemy na ugotowany wcześniej wg. przepisu na opakowaniu makaron. Możemy posypać dodatkowo pietruszką.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/gulasz-indyka-papryka-pomidorami/
  • Shakshuka – pyszne śniadanie

    Shakshuka to potrawa rodem z północnej afryki. Pomidory, jajka i dodatki różnego typu... p…
  • Paprykarz ziemniaczany

    Paprykarz ziemniaczany to potrawa rodem z Węgier. Tak, tam też znają parówki i chętnie je …
  • Guacamole z pomidorami

    Guacamole to rodzaj meksykańskiej salsy na bazie awokado i soku z limonki. To trochę wzbog…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Boże narodzenie

Zobacz też

Kotlety pożarskie

Kotlety pożarskie, a właściwie to powinno się mówić Pożarskiego. Delikatne, soczyste i mię…