Kosą po patelni Przepisy Bezglutenowe Guacamole z pomidorami

Guacamole z pomidorami

0

Guacamole to rodzaj meksykańskiej salsy na bazie awokado i soku z limonki. To trochę wzbogacona wersja guacamole z pomidorami. Guacamole ma obecnie setki odmian w tradycyjnym zawsze jednak pojawia się również ostra papryczka i koniecznie kolendra. Tę pierwszą jednak możemy dodawać wg. naszego uznania, jak ktoś nie lubi ostrych potraw może pominąć. Przygotowanie pasty jest banalnie proste i szybkie. Podaje się je na zimno jako dodatek do ciepłych dań. Zdjęcie i przepis (który lekko zmodyfikowałem), przysłała Agnieszka - dziękuję, która mam nadzieję zagości tu na etacie muzy na dobre. Mam też nadzieję, że się nie obrazi za dodanie na własną rękę czosnku i chilli, ale wg. mnie wtedy jest pełniejszy smak i charakter meksyku - możecie wypróbować łagodniejszą wersję Agi, bez tych dodatków i porównać.

Guacamole z pomidorami

Guacamole z pomidorami

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas całkowity 20 minut/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

  • 3 dojrzałe awokado
  • 2 pomidory
  • pół czerwonej cebuli
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka oliwy
  • garść świeżej kolendry
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 papryczki chilli

Sposób przygotowania

  1. Pomidory parzymy obieramy ze skórki i kroimy drobno usuwając nasiona (jak ktoś leniwy może ten punkt pominąć i pokroić drobno pomidor ze skórką, mnie ona średnio przeszkadza).
  2. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i łyżką wyjmujemy miąższ.
  3. Awokado rozgniatamy w misce widelcem. Nie musi być to jednolita papka lepiej jeśli będą w środku kawałki owocu.
  4. Dodajemy sok z limonki, pokrojoną drobniutko cebulę, oliwę, przeciśnięty czosnek i mieszamy. Paprykę posiekaną bardzo drobno dodajemy stopniowo sprawdzając poziom ostrości jaki chcemy uzyskać (możemy ją pominąć).
  5. Dodajemy pomidory i posiekaną kolendrę, doprawiamy sola do smaku i jeszcze raz mieszamy. Zostawiamy w lodówce na godzinę, do przegryzienia się smaków.

Notatki

Jeśli nie zjecie całej pasty na raz, zachowajcie pestkę od awokado i wciśnijcie ją w miskę z pozostałą pastą. Przedłuży to świeżość Waszego guacamole.

- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/guacamole-z-pomidorami/

Zobaczcie też inny przepis Agnieszki z wykorzystaniem tego owocu – Smażony camembert z rukolą i awokado

  • Shakshuka – pyszne śniadanie

    Shakshuka to potrawa rodem z północnej afryki. Pomidory, jajka i dodatki różnego typu... p…
  • Paprykarz ziemniaczany

    Paprykarz ziemniaczany to potrawa rodem z Węgier. Tak, tam też znają parówki i chętnie je …
  • Gołąbki bez zawijania

    Macie dość przypalonej kapusty? Nic prostszego jak zrobić gołąbki bez zawijania w pysznym …
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Shakshuka – pyszne śniadanie

    Shakshuka to potrawa rodem z północnej afryki. Pomidory, jajka i dodatki różnego typu... p…
  • Kotlety z soczewicy

    Wegetariańskie, bezglutenowe kotlety z soczewicy z marchewką, cebulą i pietruszką. Są niez…
  • Zielone smoothie warzywno-owocowe

    Pyszne i zdrowe zielone smoothie warzywno-owocowe zamiast porannej kawy? Zacząć tak dzień …
Więcej przepisów w kategorii Bezglutenowe

Zobacz też

Kruche ciastka owsiane z bakaliami

Pyszne, kruche ciastka owsiane z bakaliami, idealne do kawy czy herbaty. Delikatna nutka c…